Asyalı Pil Üreticileri Avrupa’da Fabrikalar Açarak Piyasaya Hakim Olmak İstiyor!

Çin Elektrikli Araba Batarya
Çin Elektrikli Araba Batarya

Asya’nın önde gelen batarya üreticileri, batarya üretim yatırımlarını Avrupa’ya taşıyor. Avrupalı otomobil üreticileri ise kendi batarya üretim tesislerinin kapasitelerini artırmak konusunda ısrarcı. Asya ve Avrupa’nın bu çekişmesi ise elektrikli arabaların gelişiminin hızlanmasını sağlıyor. Çin Elektrikli Araba Batarya

Araba Dergisi, Araba Dergileri, Araba Test, Araba Testleri, Araba Yorum, Araba Haber, Kullanılmış Araba, Sahibinden Araba, İkinci El Araba, Batarya Üreticileri, Elektrikli Araba, Elektrikli Otomobil

Araba Habercisi Dergisi

Youtube.com/msemedya

Lityum piller üretiminde Çin, elinde tuttuğu %60’lık Pazar payıyla ciddi bir avantaja sahip. Ardından gelen Japonya’nın payı %17 ve üçüncü sıradaki Kore’nin payı ise %15 seviyelerinde. %1’den daha az paya sahip olan Avrupa’da ise Asyalı üreticilerin yatırımları göze çarpıyor. Güney Koreli LG, Samsung ve SK Holding ile Çinli Amperex Teknoloji (CATL), 2025 yılına kadar Avrupa’daki üretimleri artırıp globalde %10 ile %15 arasında pay almayı planlıyor.

[irp posts=”3625″ name=”Dergimiz Araba Habercisi Dergisi Nisan Sayısı’nı İndirmek İçin Turkcell Dergilik Linki Burada!”]

LG, Avrupa’da ilk batarya üretim fabrikası kuran firma. Polonya’da kurduğu fabrikada, Daimler, Porsche, Volvo, Audi, Renault ve Jaguar için pil üretimi gerçekleştiriyor. LG, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde 5 GWh olan kapasitesini 70 GWh’a çıkarmayı planlıyor. Volvo Yönetim Kurulu Üyesi Lex Kerssemakers yaptığı açıklamada, LG’nin Avrupa’da fabrikasının olması plug-in modelleri için çok daha kısa teslimat süresi sunduğunu belirtti.

Çinli lityum pil üreticisi CATL ise 2022 yılında BMW markasına pil üretmek için Almanya’da fabrika kuracak. Samsung’un ise hali hazırda Macaristan’da fabrikası bulunuyor. SK Holding ise Macaristan’daki fabrikasını 2020 yılında açacak.

Şu anda dünyadaki en büyük pil üretim tesisi Tesla’nın Nevada’da yer alan Gigafactory’si. 20 GWh kapasiteye sahip olan fabrika, 5 milyar dolarlık maliyete sahip.

LG Chem, Samsung SDI, CATL ve SK Holding firmalarının tamamı geçtiğimiz zamanlarda Volkswagen Grubuyla anılmıştı. Ortak fabrika kurulacağı ve VW için pil tedariki sağlanacağı belirtilse de somut adım atılmadı. Volkswagen’in pil üretimini kendi bünyesinde yapması da oldukça büyük bir olasılık olarak gündemde. VW, elektrikli araç üretiminde maliyetin %20 ile %30’unu oluşturan pil maliyetini, kendi fabrikalarında üreterek maliyet avantajı elde etmek istiyor.

[irp posts=”3751″ name=”Youtube MSE Medya Kanalında Mercedes CLS 400d Testim Yayında! Abone Ol Kaçırma!”]

Çin Elektrikli Araba Batarya

Araba Habercisi Dergisi

Murat Tosun Mercedes CLS 400d’yi test etti!

Youtube Murat Tosun