Bu Ay Türkiye’de Sıfır Araba Bollaşır mı? Sıfır Araç Kampanyaları Artar mı?

2020 Avrupa araç satış rakamları.
2020 Avrupa araç satış rakamları.

Avrupa otomobil satış rakamları 2020, 2020 Avrupa otomobil satış rakamları, Avrupa Araç Pazarı Mart 2020, Avrupa Otomotiv Pazarı Nisan 2020.

Avrupa’nın Elinde Kalan 1 Milyon Araba Ne Olacak? Türkiye’de Sıfır Araba Bollaşır mı? 2020 Avrupa araç satış rakamları.

Instagram Hesabım

Neden Avrupa otomotiv pazarı stoklarında 1 milyon araç var? Avrupa Araç Satışları Mart 2020’nin verilerine baktığım zaman 998 bin 524 araç satıldığını görüyorum. Mart 2019’daysa 2 milyon 53 bin adet araç satılmış. Yani Mart 2020’de geçen yıla göre yaklaşık 1 milyon 55 bin adetlik bir kayıp yaşanmış.

2020 yılının ilk üç ay sonuçlarına baktığım zaman Avrupa otomobil pazarındaki kayıp yaklaşık 1 milyon 260 bin adet olmuş. Üretim planlamasında bir değişiklik yapılmadan yani bu araçlar üretildikten sonra elde kalmış, stoğa ayrılmış görünüyor. Avrupa Otomotiv Pazarı’nda Covid 19 salgının etkileri asıl olarak Mart 2020’de görüldü. Nisan 2020’de neredeyse fabrikaların tamamı kapalı kaldı. Nisan 2020 Avrupa Araç Pazarı sonuçlarını yakında göreceğiz ancak bu dönemde önemli bir stok çıkmayacak. Çünkü fabrikaların kapalı kalmasıyla üretim yapılmadı.

Peki Mart 2020’de Avrupa’nın elinde kalan 1 milyon araba ne olacak? Elbette tam performans üretim yapmadılar ama ellerinde 1 milyona yakın stok sıfır araç var. Avrupa’da otomotiv pazarının yeniden üretime başlamasıyla bu stokları eritmek onlar için en önemli konu olarak ön plana çıkacak. Avrupa kullanıcılarıyla bu stoğun önemli bir bölümünü eritebilecek durumda ama yine de tamamının satılması gibi bir durum söz konusu olamaz.

İşte burada Türkiye gibi ülkeler stokları eritmek için devreye girecek. Türkiye’deki otomotiv pazarlama departmanlarının kıran kırana yapacağı pazarlıklarla Mayıs ayında sıfır araç bolluğu olacağını tahmin ediyorum. Bu bolluk fiyatlarda indirim olarak bir avantaj getirmese bile kampanyalarla alım fırsatları açısından çok seçenekli bir dönem bizleri bekliyor olacak.

Sıfır araçların bollaşmasıyla birlikte ikinci el araçların fiyatları da düşüş gösterecek. Özellikle Mayıs ayı sıfır otomobil kampanyaları müşterileri ikinci el yerine yeniden sıfır araçlara yönlendirecektir.

Bunun yanında Türkiye’de üretim yapılan tüm fabrikalarda Mayıs ayında yeniden açılıyor. Hatta çoğu açıldı bile. Kamu bankalarının faiz kampanyasına devam kararı vermesiyle Yerli Üretim araçlar Mayıs ayında yine gözde modeller olacak.

Elbette tüm bunlar benim yorumum. Tahmin edebileceğiniz gibi kesin böyle olacak gibi bir durum söz konusu değil 🙂

2020 Avrupa araç satış rakamları.

Yeni Skoda Octavia’nın Teknik Özellikleri Neler? Hangi Motor Seçenekleri Sunuluyor?

REKLAM

ARABA HABERCİSİ BAHAR 2024 SAYISI

Otomobil Dergileri Araba Habercisi Murat Tosun 2024

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba