MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi’nde Son durum Ne?

Birleşik Metal İş Sendikası Anlaşmayı Reddetti.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası, MESS Nedir, MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi, Türk Metal Sendikası, Özçelik-İş Sendikaları, Birleşik Metal İş Sendikası Anlaşmayı Reddetti.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’na (MESS) üye 201 iş yerindeki yaklaşık 130 bin çalışanı kapsayan MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi’nde çalışanların 93’ünü temsil eden Türk Metal ve Özçelik-İş Sendikaları ile uzlaşı sağlandı. Çalışan refahını artıracak ve çalışanlarda memnuniyet yaratan sözleşme için 29 Ocak Çarşamba günü imzalar atıldı. Birleşik Metal İş Sendikası Anlaşmayı Reddetti. Otomotiv üretimini yakından ilgilendiren MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi’nde Son durum Ne?

youtube.com/msemedya

[irp posts=”13152″ name=”Yeni Peugeot SUV 2008 Fiyatlarını Yorumladım”]

Elektrikli Otomobillerin Vergileri Nasıl Hesaplanıyor?

Reddedilen sözleşme: %24,3 artış ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Konuyla ilgili olarak MESS tarafından yapılan açıklamada, “İki gün önce çalışan refahını artıracak nitelikte ve çalışanlarda memnuniyet yaratan bir sözleşmeye imza attık. Memurlar, kamu işçileri ve diğer sendikalı çalışanların çok üzerinde, yıllık yüzde 24,3 oranında gelir artışı oldu. MESS Tamamlayıcı Sağlık Sigortası da devam edecek. Amacımız, sektörde oluşan bütünlüğü bozmamak, Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye çalışma arkadaşlarımızın da bu koşullardan faydalanmasını sağlamak” denildi. Açıklamaya şöyle devam edildi: “7 Ekim’den bu yana sürdürdüğümüz görüşmelerde uzlaşma getiren teklifimizi hazırlarken üyelerimizin yanı sıra çalışanlar ile de doğrudan görüşmeler ve anketler yaptığımızı ifade etmiştik. Çalışanların ve işçi sendikalarının görüşleriyle şekillenen bir sözleşme hazırladığımızı anlatmıştık. Bu sayede çalışanların gelir düzeyinde yüksek oranda artış sağlayan bir sözleşmede Türk Metal ve Özçelik-İş sendikalarıyla anlaşmaya vardık.”

‘İyi niyetli bütün çabalarımız Birleşik Metal-İş tarafından karşılıksız bırakıldı’

MESS yönetimi tarafından yapılan açıklamada şunlar söylendi: “İyi niyetli bir davranış olarak görmüyoruz. Üretimin ve istihdamın sürekliliği için çalışma barışının korunması gerekiyor. Bunu sağlamaya yönelik iyi niyetli bütün çabalarımız Birleşik Metal-İş tarafından karşılıksız bırakıldı. Uzlaşı noktasına gelinmesi, Birleşik Metal-İş Başkanı’nın şartları kabul etmesi, hatta sözleşme imzası için bir araya gelme kararı alınması ve randevulaşılmasına karşın Birleşik Metal-İş Sendikası diğer iki işçi sendikasının uzlaştığı sözleşmeyi imzalamadı. Sektörümüzü geliştirecek, çalışan refahını artıracak bir uzlaşma için Birleşik Metal-İş Sendikası’nın da adım atmasını bekliyoruz.”

MESS sözleşmenin kapsamı neler içeriyor?

• İlk altı ay için sosyal yardımlarla birlikte ortalama yüzde 17,3 artış gerçekleşecek. Ücretler, takip eden ikinci altı ay buna ek olarak yüzde 6 daha artacak.
• Dönem enflasyonu, bu oranın üzerinde gerçekleşirse aradaki fark ücret artışına eklenecek.
• Böylece Eylül 2019’dan geçerli olmak üzere yıllık toplam artış ortalama yüzde 24,3 olacak.
• İlk altı ay için saat ücreti 12 TL altında olan çalışanlara, saat ücreti 12 TL’yi geçmeyecek şekilde 30 kuruş iyileştirme yapılacak.İyileştirmenin üzerine yüzde 17 oranında ücret zammı uygulanacak.
• Sosyal yardımlar birinci yıl yüzde 20 oranında artacak. MESS üyesi iş yerlerinde çalışanlar yılda dört maaş ikramiye alıyor. İkramiye dışında bayram, yakacak, yıllık izin yardımları veriliyor ve öğrenim, evlenme, yemek, ulaşım gibi sosyal yardımlar kalemi altında çalışanlar destekleniyor.
• Ücret ve yan haklar konusunda metal sektöründeki çalışanları avantajlı kılan sözleşme, çalışanların tamamlayıcı sağlık sigortasının devam etmesini de kapsıyor. MESS Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile çalışanlar anlaşmalı özel hastanelerde kapsamlı tedavi olanaklarından faydalanabiliyor.

Bu konuda Birleşik Metal-İş Sendikası’nın açıklaması olduğunda ona da yer vereceğiz.

REKLAM

ARABA HABERCİSİ BAHAR 2024 SAYISI

Otomobil Dergileri Araba Habercisi Murat Tosun 2024

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba