Otonom Arabalar Güvenli mi? Volkswagen Grubu 12 Maddede Anlattı!

VAG Grubu Otonom Arabalar Açıklaması
VAG Grubu Otonom Arabalar Açıklaması

VAG Grubu Otonom Arabalar Açıklaması yaptı. Aralarında Intel, Audi ve Volkswagen gibi isimlerin yerin aldığı 11 şirket, güvenli otonom araçlar oluşturmanın yollarından bahsettikleri belge yayımladı. VAG Grubu Otonom Arabalar Açıklaması.

Araba Habercisi Dergisi, Araba Testleri, Araç Testleri, Otomobil Testleri.

youtube.com/msemedya

Otonom aracınız sizi işe götürürken bir şeyler okumak ya da uyumak hoş bir seçenek gibi gelebilir ancak otonom arabaların en cazip yönü herkesten daha güvenli şekilde araba kullanan sürücüler olacak olmaları. Nihayetinde trafik kazalarının büyük çoğunluğu insan hatasından kaynaklanıyor. İnsan unsurunu denklemden çıkarırsak, kazaları önlemiş olmaz mıyız?

Teoride evet fakat ya pratikte? Eğer ortalama bir araç sürücüsünden daha güvenli araç kullanan otonom araçlar üretebilirsek; evet. Otonom araç dünyasındaki karmaşaya düzen getirmek isteyen 11 şirket, güvenli otonom araçlar geliştirilmesi için kapsamlı bir rehber niteliğindeki ‘Otonom Sürüş için Öncelikle Güvenlik’ adlı bir beyaz bülten yayınladı. Şirketler arasında Intel, Audi ve Volkswagen yer alırken Tesla, Waymo vb. şirketlerin ismini göremiyoruz.

Yayınlanan bültende, bir otonom aracın ‘güvenli’ kabul edilmeden önce ne gibi özelliklere sahip olması gerektiğine dair 12 tane ilke yer alıyor:

VAG Grubu Otonom Arabalar Açıklaması
VAG Grubu Otonom Arabalar Açıklaması

12 Maddede Otonom Sürüş

Emniyetli çalışma: Bir otonom araç, önemli parçalarından birinin bozulması durumuyla başa çıkabilmeli.

Güvenlik katmanı: Otonom araç sınırlarını bilmeli, aracın kontrolünü insan sürücüye devretmesi gerektiği durumlar olduğunu anlamalı.

İşletim Bölgesi Tasarımı: Otonom araç, sıradan sürüş halinin risklerini değerlendirmeye hazırlıklı olmalı.

Trafikteki davranış: Otonom aracın hareketleri, trafikteki diğer sürücüler tarafından tahmin edilebilir olmalı. Otonom araç trafik kurallarına uygun hareket etmeli.

Kullanıcı sorumluluğu: Araç, trafikteki diğer sürücülerin ne derece tetikte olduğunu fark edebilip diğer sürücülerle iletişim kurabilmeli.

Araç tarafından gönderilen devir teslim talebi: Otonom araçlar, sürücünün ne zaman kontrolü ele alması gerektiği konusunda sürücüyü bilgilendirmeli. Eğer insan sürücü devir teslim talebini reddederse, aracın o an yaşanan sorunla başa çıkabiliyor olması, aynı zamanda da riskleri en aza indirgemesi gerek.

Kullanıcı tarafından gönderilen devir teslim talebi: Araçtaki sürücünün, otonom aracın kontrolünü ele almak için açık şekilde talep gönderebiliyor olması lazım.

Otomasyonun etkileri: Otonom araç, otonom sürüş sürecinin ardından bile otomasyonun sürücüyü nasıl etkileyeceğini değerlendirebilmeli.

Güvenlik değerlendirmesi: Otonom aracın güvenlik hedeflerini karşılayabildiğini doğrulamanın tutarlı bir yolu olmalı.

Veri kaydı: Eğer otonom araç bir olay ya da kaza fark ederse, veri gizliliği kanunlarını ihlal etmeyecek şekilde veri kaydı yapabilmeli.

Güvenlik: Güvenli otonom araçların güvenlik tehditlerine karşı birtakım tedbirleri olmalı.

Pasif güvenlik: Otonom araba, sadece otonom araçlara özgü olabilecek kaza senaryolarına karşı hazırlıklı olmalı.

VAG Grubu Otonom Arabalar Açıklaması, Araba Habercisi Dergisi.

[irp posts=”5738″ name=”Araba Habercisi Dergisi’nin Yaz Sayısı Dergiliklerde Linkler Haberde! Teknoloji Dergisi Hediyeli!”]

Araba Habercisi Dergisi ve GoToTechno Dergisi’ni Okuyabileceğiniz Linkler Haberde!

REKLAM

ARABA HABERCİSİ BAHAR 2024 SAYISI

Otomobil Dergileri Araba Habercisi Murat Tosun 2024

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba