Arabam’ın 2. el araç pazarı tahmini nasıl? arabam.com Pazarlama Direktörü Dr. Naim Çetintürk ne dedi?

2022 ikinci el arabalar arabam.
2022 ikinci el arabalar arabam.

Arabam’ın 2. el araç pazarı tahmini nasıl? arabam.com Pazarlama Direktörü Dr. Naim Çetintürk ne dedi? 2022 ikinci el arabalar arabam.

Instagram Hesabım

2021 ikinci el araç pazarı nasıl geçti? 2022 yılı ikinci el araç pazarıyla ilgili beklentiler neler? Bu soruları arabam.com Pazarlama Direktörü Dr. Naim Çetintürk’e sordum.

Öncelikli olarak 2021 yılı pazar değerlendirmesi yapar mısınız?

Otomotiv sektörü, büyük tedarik zinciri sorunlarından teslimat talebindeki ani artışa kadar 2021’de büyük zorluklarla karşı karşıya kaldı. Sene başından bu yana neredeyse her ay düzenli bir şekilde fiyat artışlarının yaşandığını gördük. Otomotiv üreticileri, çip krizi ve magnezyum krizi ile mücadele etti. Üzerine daha güvenli bir ulaşım sağlamak için kullanıcıların artan sıfır ve ikinci el otomobil talebi gelince, söz konusu talep üretim tarafında karşılanamadığı için fiyatların hızlı bir şekilde yükselmeye başladığını gördük.
Ülkemizde bu gelişmelere ek olarak döviz seviyelerindeki ani dalgalanmalar nedeniyle yukarı yönlü fiyatlamalar yaşandı. Bazı aylar rekorlar, bazı aylarda ise minimumları gördük. Örneğin Temmuz 2021, sıfır km otomobil satışlarında bir önceki yıla göre %47 düşüş ile (2019 yılı hariç) en kötü satış rakamını beraberinde getirdi. Yılı kapatırken, kur seviyelerinde son günlerde yaşanan olumlu havanın devam etmesi ile tüketiciler tarafından fiyatlarda bir indirim gerçekleşmesi beklendi ancak kur seviyesi yüksekken temin edilen araçların beklendiği gibi hızlı şekilde indirime girmesini görmek çok mümkün değil.

Bu yıl satışa sunulacak yeni arabalar hangileri? Ne zaman satışa sunulmaya başlayacaklar?

Peki bizleri 2022 yılında neler bekliyor? 2022 yılı öngörülerinizi paylaşır mısınız?

Fiyatları belirleyecek olan parametreler ağırlıklı olarak üretim seviyeleri, üretim seviyelerinin ne şekilde olacağı, vergilendirmede gerçekleşebilecek değişiklikler, faiz oranları ve döviz tarafındaki hareketler. Genel olarak bu dört faktör otomobil piyasasındaki fiyatların belirleyicisi olacak.
2022’de sektörü zorlu bir dönem bekliyor, araç üretimi için olmazsa olmazlar olan çip ve magnezyumda kriz devam ediyor. Bu durum sıfır km araçların üretimini önemli ölçüde etkiliyor. Ayrıca burada özellikle döviz fiyatları oldukça önemli, gelecek yıl politik gelişmeler doğrultusunda ekonomide hareketliliğin süreceğini, bunun da otomobil piyasasına doğrudan yansıyacağını tahmin ediyorum. Döviz kurlarındaki hareketlilik dolayısı ile sıfır km araç almak daha da zorlaşabilir. Bu durumda 200.000 TL – 250.000 TL fiyat aralığındaki ikinci el araçlara talep artacaktır.

Ek olarak dijitalleşmenin hız kesmeden devam edeceği bir yıl bizleri bekliyor. Yakın geleceğe baktığımızda elektrikli araçların, önümüzdeki on yıllık süreçte, yerli otomobilin durumu ve teşviklere de bağlı olarak pazarın en az yüzde 25’lik kesimini oluşturacağını ön görüyorum. Otomobil markaları her geçen yıl elektrikli araç satışlarını kademeli olarak artırıyor. 2022 yılında da otomobil markalarının elektrikli araçlarla ilgili çalışmalarına hız kesmeden devam edeceğini düşünüyorum. Elektrikli araç satışlarının 2030’lu yıllara gelindiğinde ülkemizde benzinli ve dizel araçları geçeceğini düşünmek de hayal değil. Öte yandan sağlık konusundaki hassasiyet pandemi ile birlikte de artmış durumda. Yeni üretilecek olan otomobil modellerinde masaj işlevleri, araç içi hava kalitesinin kontrolünün sağlanması, hava kirliliği analizi gibi sağlık fonksiyonlarının devreye gireceği tahmin ediliyor.

2022 Nissan Qashqai fiyat listesi nasıl olur? Yeni Nissan Qashqai Türkiye’de ne zaman satılacak?

Araba Habercisi Aralık 2021 Sayısını Nerelerden Okurum? 2022 ikinci el arabalar arabam.

Araba Habercisi Dergisi’nin Ocak 2022 sayısı çıktı. 1992 yılından beri otomotiv gazetecisi olan Murat Tosun’un yönetiminde hazırlanan dergi nerelerden okunabiliyor?

Araba Habercisi Dergisi 36. sayısıyla karşınızda. Araba Dergileri arasında 36. sayısına ulaşan Araba Habercisi Dergisi’ni nerelerde okuyabilirsiniz.

Google Play ya da App Store’dan Turkcell Dergilik uygulamasını indirerek okuyabilirsiniz. Ben uygulama indirmek istemiyorum diyorsanız Turkcell Dergilik web sitesi üzerinden de okuyabilirsiniz.

Araba Habercisi Dergisi’ni Türk Telekom üzerinden okumak isteyenlerse Türk Telekom e dergi uygulamasını indirerek okuyabilir. Türk Telekom e dergi uygulaması hem App Store hem de Google Play üzerinden indirilebiliyor.

Araba Habercisi Dergisi Ocak 2022 sayısı ayrıca diğer tüm sayılarıyla birlikte Dijital basın dergilikte.

2022 ikinci el arabalar arabam.

2022 ikinci el arabalar arabam.
arabam.com Pazarlama Direktörü Dr. Naim Çetintürk

2022 ikinci el arabalar arabam.

ARABA HABERCİSİ BAHAR 2024 SAYISI

Otomobil Dergileri Araba Habercisi Murat Tosun 2024

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba