İşte tüm detaylarıyla Togg ve Gemlik Fabrikası! Gittim her detayını yerinde gördüm CEO ile görüştüm!

TOGG fiyatı ve fabrika üretimi
TOGG fiyatı ve fabrika üretimi

İşte tüm detaylarıyla Togg ve Gemlik Fabrikası! Gittim her detayını yerinde gördüm CEO ile görüştüm! TOGG fiyatı ve fabrika üretimi.

INSTAGRAM HESABIM

23 Kasım 2022 günü sabahtan akşama kadar Togg Gemlik Kampüsündeydim. Merakla beklediğim otomobili test ettim. Test videosu birazdan yayınlanacak. Buraya ekleyeceğim. Ayrıca fabrikanın tüm üretim bantlarını tek tek gezdim ve detayları yerinde öğrendim. İşte öne çıkan konu başlıklarıyla Togg. Tüm detaylar TOGG CEO’su Gürcan Karakaş tarafından açıklandı.

20 bin Togg 2023 yılında satılacak!

Togg’un fiyatı şubat ayında açıklanacak. İleri teknolojiye sahip bir akıllı cihaz olarak yola çıkacak Togg, içten yanmalılar dahil kendi sınıfındaki araçlarla rekabet edecek bir fiyata sahip olacak. Tüm ön siparişler Şubat 2023 itibarıyla alınmaya başlanacak ve Togg’un önceliği bireysel kullanıcılar olacak.
İlk yıl 20 bin adet üretim olacak. Siparişler bireysel kullanıcılar öncelikli olmak üzere alınacak ve 2023 yıla boyunca teslim edilecek.
İlk akıllı cihazın mart sonunda trafiğe çıkmasının ardından, ortalama 18 ay sonra Avrupa pazarına giriş yapılacak.

Kompakt Sedan otomobil 2025 yılının ilk yarısında piyasada olacak. Togg’un 2030 sonu itibarıyla 1 milyon üretim hedefi bulunuyor. 27 Aralık 2019’da Resmi Gazete’de yayınlanan Teşvik Belgesi’ne göre kamunun Togg’dan satın alacağı toplam araç sayısı 2035 yılına kadar yıllara dağılmış olarak toplam 30 bin adet.

TOGG fiyatı ve fabrika üretimi
TOGG CEO’su Gürcan Karakaş ve ben

Fabrikada toplam kaç kişi çalışacak? TOGG fiyatı ve fabrika üretimi.

Togg milli bir proje. Fikri ve sınai mülkiyet hakları yüzde 100 Türkiye’ye ait olan ve bu bakış açısıyla da doğal olarak yüzde yüz yerli bir proje. Günümüzde yerliliği kullandığınız parça sayıları değil, mülkiyet hakları belirliyor.
Togg, ilk akıllı cihazı C-SUV için tedarikçilerinin yüzde 75’ini Türkiye’den sağladı. Bu oran değer olarak bakıldığında yüzde 51’e karşılık geliyor. Togg’un hedefi gelecek üç yıl içinde yüzde 68’lik bir yerlilik oranına ulaşmak.

29 Ekim’de resmi açılışı yapılan Togg Teknoloji Kampüsü, Gövde, Boya ve Montaj tesislerinin yanı sıra Ar-Ge Merkezi, Stil Tasarım Merkezi, Prototip Geliştirme ve Test Merkezi, Strateji ve Yönetim Merkezi ile Kullanıcı Deneyim Parkı birimlerini de barındırıyor.
• Kampüsün zemin güçlendirmesi için 44 bin beton kolon kullanıldı. Bu rakam 1500 metrekare tabanlı 7 tane 50 katlı gökdelene karşılık geliyor.
• Üretim hatlarında toplam 250 robot var.
• 1,2 milyon metrekarelik alan üzerine inşa edilen kampüs, 230 bin metrekare kapalı alana sahip.
• Avrupa’nın en temiz boyahanesi kampüste. 5 gr/m2’den az “uçucu organik bileşen” salımı ile Türkiye’deki yasal sınırın 9’da 1’i, Avrupa’daki yasal sınırın ise 7’de 1’i bir değerle Avrupa’nın en temizi.
• Kağıtsız, dijital çalışma prensiplerine göre dizayn edilen kampüs, yüksek otomasyona sahip.
• Gövde atölyesinde yüzde 90 otomasyon.
• Test pisti 1.6 kilometre uzunluğunda.

Togg Teknoloji Kampüsü inşaatında 9 bin kişi görev aldı, 3 milyon saatlik çalışma gerçekleştirildi. Kampüs, üretim kapasitesi 175 bin adede ulaştığında toplam 4 bin 300 kişiye istihdam sağlayacak.
Togg’un şu anda toplam çalışan sayısı 1400’ü aşkın. Togg’da çalışan kişi sayısı mart ortasında 1800 olacak.
Togg’da toplam çalışanların yüzde 26’sı kadın. Togg bu oranı yüzde 30’a çıkarmayı hedefliyor.

TOGG fiyatı ve fabrika üretimi

Satış ve Satış sonrası nasıl olacak? TOGG fiyatı ve fabrika üretimi.

Her adımında kullanıcıyı merkeze alan Togg, satış stratejisinde de kullanıcılara doğrudan temasla ulaşmaya karar verdi. Togg’un doğrudan yöneteceği fiziki temas noktaları dönemsel deneyim merkezi, marka deneyim merkezi ile satış ve satış sonrası bütün hizmetleri sunacak olan 360 derece deneyim merkezleri olmak üzere üç tip.
Deneyim merkezlerinin ilkini Zorlu Center’da açan Togg, bu sayıyı 2023 yılı sonuna kadar 12’ye, 2025 yılında da 35 noktaya çıkaracak. Şirket aynı zamanda kullanıcıların taleplerine göre esnek teslimat noktaları oluşturmak üzere de çalışmalarını sürdürüyor.
2023 yılında 25 sabit satış sonrası deneyim merkezi (servis) açacak olan Togg, 2025 yılında 30 adet sabit servis noktasına sahip olacak.
Şirketin 2023 yılında 8 adet olacak mobil servis hizmet aracı sayısı da 2025 yılında 40’ın üzerine çıkacak.
Togg, kullanıcılarına uçtan uca online/dijital deneyim sağlamak üzere hem Togg mobil uygulamasını hem de yapay zekâ destekli dijital asistanı ToggCare’i devreye sokacak.

TOGG fiyatı ve fabrika üretimi

Neden hemen satışa çıkmıyor?

29 Ekim’de seri üretime geçen Togg, şu anda seri üretim bandından inen cihazlarını sertifikasyon ve homologasyon süreçleri için yurtdışındaki akredite test merkezlerine gönderiyor.
Cihazlar 16’sı yeni regülasyon olmak üzere 92 adet farklı test tabi tutuluyor.
Şu ana kadar teste gönderilen cihaz sayısı aralık sonu itibarıyla toplam 165 olacak.
Cihazlar testlerini tamamlayıp tip onaylarını alacaklar.
Tip onaylarının alınmasının ardından da siparişlerin gelmesiyle birlikte kullanıcıya yönelik seri üretim başlayacak.
Mart ayı sonunda da Togg akıllı cihazı yollarda olacak.

Akıllı cihazın arkadan itişli (159.9 kW) ve dört çeker (320 kW) olmak üzere 2 farklı versiyonu bulunuyor. Menzil opsiyonları da 300 km ve 500+ km.

Togg nasıl şarj edilecek?

Togg, yüzde yüz sahibi olduğu Trugo markasıyla Türkiye’de kullanıcılara kesintisiz ve sorunsuz bir deneyim yaşatma hedefiyle harekete geçti. 81 ilde 600’ün üzerinde lokasyonda 1000 adet yüksek performanslı şarj cihazı kurmak için yola çıkan Togg, ilk istasyonlarını İstanbul ve Ankara arasındaki en önemli geçiş noktası olan Bolu’nun hareketli mekânı HighWay Dinlenme Tesisi’nde kurdu. Togg, şarj etme kapasiteleri 180 kW ve 300 kW olan cihazlarla hizmet verecek.

Şarj konusunda Shell ile iş birliği yapan Togg, Trugo’nun hedefleriyle uyumlu olarak öncelikle 400 Shell istasyonu belirledi. Belirlenen bu lokasyonların 320’sinde Togg, 80’inde ise Shell & Turcas cihazların kurulumundan sorumlu olacak. Söz konusu 400 lokasyonda kurulacak yüksek performanslı şarj cihazı sayısı yaklaşık 600 adet.
Şarj cihazları trafik yoğunluğu yüksek güzergahlarda 25 kilometrekarede, az yoğunlukta bölgelerde 50 kilometrekarede bir kurulacak.
Yüksek hızlı şarj cihazlarıyla bir bataryanın doluluk oranı ortalama 25 dakika içinde yüzde 20 doluluk oranından yüzde 80 doluluk oranına ulaşabilecek.

Ne kadar yatırım yapıldı ve yapılacak?

Togg, 15 seneye yayılmış 3,5 milyar Euro’luk bir yatırım gerçekleştiriyor. Bu yatırım 5 farklı modelde akıllı cihaz, 175 bin adet üretim ve mobilite ekosisteminin çekirdeğini kapsıyor. 2023 sonu itibarıyla Togg için toplamda 1,8 milyar Euro’luk kaynak harcanacak. Bu kaynağa akıllı cihaz, kampüs ve teknoloji geliştirmek için yapılan yatırımlar da dahil.
Togg şu anda 4 milyar 336 milyon 274 bin lira ile Türkiye’de mobilite alanında faaliyet gösteren şirketler arasında ödenmiş sermayesi en yüksek şirket.
Togg, akıllı cihaz gelirleri ile diğer gelirlerin dengeli olduğu bir planla yola çıktı. Hem cihazların satışından hem mobil hizmetlerinin kullanımından gelir elde edecek. Aynı zamanda batarya ve yazılım maliyetlerini kontrol edebildiği için karlılığına bunun da katkısı olacak.

TOGG fiyatı ve fabrika üretimi.

Araba Habercisi Dergisi Kasım 2022 Sayısı Çıktı! 45. Sayısı yayınlanan dergi nerelerden okunabiliyor?

 

TOGG fiyatı ve fabrika üretimi

REKLAM

ARABA HABERCİSİ BAHAR 2024 SAYISI

Otomobil Dergileri Araba Habercisi Murat Tosun 2024

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba