2. El Otomotiv Piyasası Ne Zaman Normale Dönecek? En Net Araştırma Sonucu Yayınlandı!

arabam.com Pazarlama Direktörü Dr. Naim Çetintürk

İkinci El Araba Satışları Koronavirüs, İkinci El Araç Satışları Koronavirüs, İkinci El Araştırması Arabam com, Arabam com ikinci el araştırması.

İkinci el otomotiv piyasası ne zaman normale dönecek? Arabam.com bu konuda 4 bin kişinin katıldığı bir anket yaptı ve bu araştırmanın sonuçlarını açıkladı. İkinci El Araç Satışları Koronavirüs.

Instagram Hesabım

Çin’de ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan yeni tip Koronavirüs salgını, dünya genelinde binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olurken, virüsün etkileri gündelik hayatın yanı sıra küresel ekonomide ve otomotiv sektöründe de etkisini gösterdi. Türkiye’nin önde gelen 2. el otomobil ilan platformu arabam.com, tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgınının ikinci el otomobil pazarına olan etkilerini ölçmek için tüm Türkiye’deki kullanıcıları kapsayan bir araştırma yaptı. Online anket şeklinde yapılan araştırma sonuçları, araç almak ve satmak isteyenlerin içgörülerinden oluşuyor.

Arabam.com Anketi 4 bin kişinin üzerinde katılımla yapıldı!

Türkiye genelindeki 4000’in üzerinde alıcı ve satıcının katılımı ile gerçekleştirilen saha çalışması; Koronavirüs salgınının yaşandığı bu süreçte araç sahiplerinin aracını elinde tutma isteğindeki artışı ve ikinci el araç alımında toplu taşıma kullanımını azaltabilmek amacının ön plana çıkmaya başladığını ortaya koyuyor. İkinci elde belirli bir talep olmasına karşın bunun önündeki en büyük engel ise Koronavirüs kaynaklı hissedilen kaygı ve alınan haklı tedbirler.

Türkiye’nin En Çok Satan 10 Sedan Arabasını Biliyor Musunuz? E Serisi ilk 10’da.

Bu Dönemde İkinci El Araç Almak İsteyenler Ne Düşünüyor?

COVID-19 salgını etkisini hissettirmeyi sürdürürken araç almak isteyenlerin önemli bir bölümü bu süreci mümkün olan en kısa sürede sonlandırmak istiyor. Alıcıların 28%’i fiyatların düşebileceği beklentisine sahipken 14%’lük bir bölümü ise fiyatların tekrar artabileceğini, bu nedenle şu dönem araç almanın avantajlı olabileceğini düşünüyor.

İkinci El Alıcılarına Göre Piyasa Ne Zaman Normale Dönecek?

İkinci el otomobil piyasasının mevcut gidişatı göz önünde bulundurulduğunda ne zaman normale döneceğine yönelik yorumlar ise farklılık gösteriyor. Araştırma katılımcılarının yaklaşık üçte biri piyasanın 6 aylık süreç içerisinde normalleşmesini bekliyor.

İkinci El Araç Satmak İsteyenlerin Önceliği Aracının Piyasa Değeri! İkinci El Araç Satışları Koronavirüs.

Satıcı profiline bakıldığında, bu dönemde daha çok aracının değerini öğrenmenin ve piyasadaki gelişmeleri takip etmenin ön plana çıkan eğilim olduğu görülüyor. arabam.com’un Arabam Kaç Para isimli anlık değerleme aracını kullananların %63`ü hızlı bir satıştan ziyade, piyasa fiyatlarına dair yakından bilgi sahibi olmak istediğini ve Koronavirüs gelişmeleri sonrasında aracının değerini öğrenmek istediğini belirtiyor.

En Az Yakan Renault Clio 5 Hangisi Olacak? Benzinli mi? Dizel mi? Hibrit mi? LPG mi?

arabam.com Pazarlama Direktörü Dr. Naim Çetintürk açıkladı: İkinci el araç satışında süreç nasıl ilerleyecek?

arabam.com Pazarlama Direktörü Dr. Naim Çetintürk ikinci el araç satışındaki süreci şöyle değerlendiriyor: “Bu zorlu süreçte ikinci el otomobil piyasasını alıcılar ve satıcılar açısından ayrı değerlendirmekte yarar var. Önceki aylara nazaran talepte önemli bir düşüşü gözlemlemek mümkün. Ancak bunun temel sebebi araç satış noktaları ve galerilerin önemli ölçüde kapalı olmasından kaynaklanıyor. Piyasa normalleşene kadarki dönemde ikinci el araçlara olan ilgi ve satışların seyrini, online satış ve adrese teslim uygulamalarının yaygınlaşması ve bunun ne kadar başarılı uygulanacağı belirleyecek.

Ford, Toyota, Fiat-Chrysler, Groupe PSA gibi öncü otomobil üreticileri dünyada bu servisleri bir süredir sunmaya başlamıştı. İkinci el piyasasında da salgın sürecinin ne kadar uzayacağına bağlı olarak bu hizmetlerin giderek gelişmesini beklemek mümkün. İlanların genel seyrine baktığımızda ikinci el fiyatlarında özellikle Nisan ayı itibarı ile %3 civarında bir düşüş olduğunu gözlemliyoruz. Önümüzdeki günlerde bu düşüşün sürmesi beklentiler dahilinde. Bir yandan da ikinci elde alıcı ve satıcının bir araya gelmesinin gerekliliği, alınacak aracı detaylı kontrol etme ihtiyacı gibi gereksinimler alım-satım sürecini zorlaştırıyor. Dolayısı ile ikinci elde güvenin çok daha ön plana çıkacağı bir dönemi yaşayacağız gibi görünüyor.”

Koronavirüs salgınının ikinci el araç satma kararındaki etkisi nasıl?

Anket sonuçlarına göre, Koronavirüs salgınına rağmen katılımcıların önemli bir çoğunluğu, farklı bir araç almak amacı ile mevcut aracını satma eğilimindeler. Alınan tedbirler kapsamında şehirler arası ulaşım kısıtlamalarının da etkisi ile, ikinci el araç sahiplerinin salgın kaynaklı olarak araçlarını normalden daha uzun sürede satacaklarını büyük ölçüde içselleştirdikleri görülüyor. Bununla birlikte piyasanın normalleşmesine yönelik beklentileri sorulduğunda, % 77’lik bir kesim, azami 6 aylık bir dönemde tekrar ikinci el otomobil piyasasının hareketli günlerine geri döneceğini öngörüyor.

[irp posts=”16289″ name=”Araba Habercisi Nisan 2020 Sayısı Çıktı! Araba Habercisi Nisan Sayısında Neler Var?”]

İkinci El Araç Satışları Koronavirüs etkisi ne olur? Arabam.com anktet sonuçları nasıl?

İkinci El Araç Satışları Koronavirüs.
İkinci El Araç Satışları Koronavirüs etkisi.

 

ARABA HABERCİSİ BAHAR 2024 SAYISI

Otomobil Dergileri Araba Habercisi Murat Tosun 2024

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba