Japon Otomobil Üreticisi Mazda 100 Yaşında! Nice Senelere Beyaz Kartal!

Mazda 100 Yaşında.
Mazda 100 Yaşında.

Mazda 100 Yaşında, Mazda Ne Zaman Kuruldu, Mazda Tarihçesi, Mazda Ford Ortaklığı, Mazda Kaç Yaşında, Mazda Hangi Yıl Kuruldu?

Mazda 100 Yaşında! Nice Senelere Efsane Japon Üretici Mazda. Mazda 100 Yaşında.

Instagram Hesabım

Çoğumuzun hayatının bir bölümüne dokunan ve yeni modelleriyle kendine özgü stiliyle her zaman dikkatleri üzerine çeken Mazda, 100 yaşında. Benim hayatımda da ayrı bir yeri olan Mazda markası 1920 yılında Hiroşima Japonya’da kuruldu. Mazda kanatlarını açmış özgürlüğü simgeleyen bir beyaz kartal figürünü logo olarak kullanıyor. Mazda diğer Japon otomobil üreticilerinden ayrılmak için ve çok güvendiği için 1960’lardan itibaren Wankel motorları kullandı. Sonrasında hepimizin bildiği gibi efsane Skyavtiv ve Zoom Zoom ortaya çıktı.

Mazda tarihine damga vuran otomobillerden biri hepimizin tahmin edeceği gibi Mazda MX-5’dir. MX-5 dünyanın en çok satan iki kişilik roadster modeli olarak ön plana çıkarken küresel çapta satışları 2015 yılında 1 milyon adeti geçmiş durumda. Günümüzde bile Mazda, Wankel motorlu pikap üretmiş olan tek araç üreticisidir. Küresel çapta yaşanan petrol krizleri Wankel motorun sonuna getirmiş olsa bile Mazda dendiği zaman benim aklıma halen bu motor tipi gelir. 1978 yılında RX-7 ile başlayan ve modern RX-8 ile yola devam eden Mazda, bu eşsiz motora olan bağlılığını daima sürdürdü.

Yeni Nissan Sentra Türkiye’de Satılacak mı?

1979’dan 2010 yılına kadar Mazda, 1979’da hisselerin %7’sine sahip olan ve 1996 yılına kadar hisse oranı %33.3’e çıkan Ford Motor Company ile bir ortaklığa sahipti. Efsane yönetici Alan Mulally’nin idaresi altında, Ford 2008 yılından 2010 yılına kadar kademeli olarak Mazda hisselerini elden çıkardı. Ford, şu anda Mazda hisselerinin sadece %3’üne sahip. 7 yıl boyunca Ford kökenli yöneticiler tarafından yönetilen Mazda sonrasında kendi köklerine geri döndü. Mazda’nın Türkiye’de fırtınalar estirdiği dönemde hayatımızda olan modellerin çoğunun üretimi bitti. Mazda RX-8, Mazda 323, Mazda RX-7, Mazda 626 ve Mazda 929 günlerini zaman zaman inanılmaz özlüyorum. Ancak Mazda otomotiv endüstrisinin getirdiği şartlara da inanılmaz iyi bir şekilde uyum sağladı. Özellikle yeni Mazda3 hepimiz tarafından Türkiye’de satışa sunulması için dört gözle beklediğimiz araçlar arasında yer alıyor. Ne diyeyim iyi ki doğdun Mazda, iyi ki hayatıma dokundun.

İlginç notlardan biri: Mazda logosu 1991 yılında yenilendi ancak bu logo sadece bir yıl kullanıldı. Hiç sönmeyen ateş ve Wankel motora gönderme yapılan logo Renault logosu ile olan benzerliği nedeniyle çok kısa bir süre içinde rafa kaldırıldı.

Mazda 100 Yaşında.

Mazda 100 Yaşında

REKLAM

ARABA HABERCİSİ BAHAR 2024 SAYISI

Otomobil Dergileri Araba Habercisi Murat Tosun 2024

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba