Pazarlama ekipleri yılın ikinci yarısında yeniden işbaşı mı yapacak? Araba fiyatları ucuzlayacak mı?

Otomotiv Gazeteleri 26 Haziran 2023.
Otomotiv Gazeteleri 26 Haziran 2023.

Pazarlama ekipleri yılın ikinci yarısında yeniden işbaşı mı yapacak? Araba fiyatları ucuzlayacak mı? Otomotiv Gazeteleri 26 Haziran 2023.

EN UCUZ SUV YAKINDA GELİYOR

Yılın ilk yarısını tamamladık sayılır. Haziran ayı 0 km satış sonuçları açıklanmadı ama ilk altı ay sonunda 550 binden fazla araç satılmış olacak. Böyle bir ortam olduğu ve arabanın değil, bulmanın önemli olduğu bir dönemde pazarlama ekiplerine çok fazla iş düşmemişti. Ne getirsek satıyoruz gibi bir durum ön plana çıkmıştı. Gerçekten de öyleydi. Arabanın özellikleri bir kenara bırakılmış, araba bulmak en öncelikli konu olmuştu. Pazarda rüzgârın yön değiştirmesi durumunda bu fikirle araba satın alanların, aslında ne satın aldığını görmesi açısından da önemli olacak. Neyse, yılın ikinci yarısında bu durumun değişmesi bekleniyor. Bunlar tamamen beklenti. Benim bu durumlarda ilgili artık tek bir bakış açım var: Hayırlısı…

Ticaret Bakanlığı otomobil pazarıyla ilgili yeni kararları açıkladı. Bu kararlardan en önemlisi bireylerin de 6+6 kuralına dahil edilmesi oldu. Bu işi ticaret olarak yapan bireyler tespit edildiğinde cezalandırılacak. Ayrıca internet ilan sitelerine otomobillerin fiyatı sıfırından fazla olacak şekilde yazılamayacak. Bu ikisi de son derece iyi kararlar. Elbette burada uygulama ve denetleme önemli. Arka kapı bulma konusunda usta olan bazıları için denetleme olmazsa bunları aşmak çocuk oyuncağı olur. Yeni markalar ve yeni modellerin de yılın ikinci yarısında sahne alacak olması, kuralların denetlenmesi desteğini yanına alırsa pazarlama ekipleri yılın ikinci yarısı yeniden işbaşı yapar. Ama dediğim gibi Hayırlısı…

Araba Habercisi Dergisi Yaz 2023 Özel Sayısı Çıktı! Ücretsiz olarak indirip okuyabilirsiniz!

Arabalar kaç Para olur?

Ticareti düzgün bir şekilde yapmayanların, karaborsacılık, stokçuluk vs yapanların denetlenmesi ve cezalandırılması önemli bir konu. Uygulandığında işe yarar. Sıfır km arabayı satın alıp ilan sitesine ikinci el olarak 300 bin fazlasına çıkmanın engellenmesi de piyasa için olumlu bir uygulama. Ticaret Bakanı Ömer Bolat “2. el fiyatları 0 km araç fiyatını geçemeyecek. Bu konuya ilişkin tüm çevrimiçi satış siteleriyle görüşüldü. Temmuz ya da ağustos gibi fiyatlarda dengelenmeyi göreceğiz. Gerekirse ilave tedbirler de alırız” açıklamasını yaptı. Son derece kararlı, son derece yerinde kararlar. İlave tedbirlerin de alınabileceğinin dile getirilmesi de çok önemli. Burada fiyatlarda dengelenmeyi göreceğiz açıklaması olunca çoğunluk arabalar ucuzlayacak yorumunu yaptı. Yüzlerce mesaj bana da geldi. Buradaki dengelenme arabalar ucuzlayacak anlamına gelmiyor. Markanın açıkladığı fiyatlar kullanılacak anlamına geliyor. Markadan 1.5 milyona aldığı arabayı ikinci elde 2 milyona satamayacak anlamı taşıyor. Umarım uygulanır ve caydırıcı olur. Asıl konu olan Araç fiyatlarıysa Euro, ÖTV, Enflasyon düşmedikçe her ay zamlanır.

0 km satışları yüzde 50 düşecek mi? 2023’ün kalan diğer yarısına tahminlere göre 300 bin 0 km kaldı!

Otomotiv Gazeteleri 26 Haziran 2023.

Araba Habercisi Yaz Sayısı Çıktı

Araba Habercisi Dergisi Yaz 2023 Özel Sayısı Çıktı! Ücretsiz olarak indirip okuyabilirsiniz! Temmuz ve Ağustos aylarında yayında kalacak olan dergimiz, 5. yılında her zaman en büyük gururum olarak yayın hayatına devam ediyor. Bu sayıyı elektrikli araçlara ayırdık.

Yıl sonunda dolar Kaç para olur?

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi: Yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 23,09 TL iken, bu anket döneminde 26,18 TL oldu. 12 ay sonrası beklentisi ise bir önceki anket döneminde 24,61 TL iken, bu anket döneminde 28,99 TL olarak gerçekleşti.

Yetkili Satıcılar “Bireyler” dedi

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER): “Piyasada yılda 3 adetin üzerinde taşıt alım-satım işlemini yapanların varlığını gözlemledik. Bu, yetkili satıcılarımızın da önüne geçilmesini istediği bir durum.” OYDER yönetimi yeni kurallarda ilgili bu açıklamayı yaptı.

Otomotiv Gazeteleri 26 Haziran 2023.

Otomotiv Gazeteleri 26 Haziran 2023

Otomotiv Gazeteleri 26 Haziran 2023.

ARABA HABERCİSİ BAHAR 2024 SAYISI

Otomobil Dergileri Araba Habercisi Murat Tosun 2024

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba