Otonom/Şoförsüz Kamyonlar Geliyor! 40 Yıllık Kaptanların İşini Elinden mi Alacaklar?

Sürücüsüz Otonom Kamyonlar Geliyor
Sürücüsüz Otonom Kamyonlar Geliyor

Sürücüsüz Otonom Kamyonlar Geliyor! Otonom tır veya kamyon filoları gelişen teknolojilerle birlikte artık daha çok konuşulmaya başlandı. Bu konuda atılan somut adımlar da var ve sayısız avantajı da beraberinde sunuyor. Birbirlerini 10-15 metre mesafeyle takip eden iki veya daha fazla kamyon filosu, tampon tampona giderek heyecan arayan kaptanlar tarafından kullanılıyor gibi gözükebilir. Ancak tamamen otonom ilerleyen sürücüsüz kamyonlar, üreticilerin üzerinde çalıştıkları başlıca konulardan biri haline geldi. Sürücüsüz Otonom Kamyonlar Geliyor!

Araba Habercisi Dergisi, Araba Testleri, Araç Testleri, Otomobil Testleri.

youtube.com/msemedya

Nakliyede en büyük maliyet olan yakıt tasarrufunu sağlayan sistem, aslında en büyük problemi de çözüyor; o da şoför sıkıntısı. Adamlar konuya bu şekilde duygusuz bir yaklaşım sergiliyor ve bu işten geçimini sağlayan milyonlarca insanı görmezden geliyor! Hem insandan kaynaklı trafik kazalarının önüne geçmek hem de 24 saat çalıştırılabilir bir sistem sağlayan otonom sürüş teknolojisi nakliye sektörünü baştan aşağıya değiştirecek gibi gözüküyor.

Nakliyede otonom sürüş teknolojilerine odaklanan Silikon Vadisi şirketi Peloton Teknoloji’nin Pazarlama Başkan Yardımcısı Rod McLane konu hakkında açıklamalarda bulundu. 2026 yılında ABD’nin 176.000 adetlik tır eksiği olacağına dikkat çeken McLane, bu nedenle verimli taşımacılık için çözümler geliştirdiklerini belirtti. Kamyonların konvoy oluşturarak birbirine yakın gitmelerinin de ciddi bir yakıt tasarrufu sağladığına dikkat çekti.

Şoförsüz Kamyonlar Volvo
Şoförsüz Kamyonlar Volvo

Her ne kadar teknoloji kulağa hoş geliyor olsa da kullanımı için yasal düzenlemelerin yapılması şartı bulunuyor. 2018 yılının Aralık ayında yapılan McKinsey araştırmasında, konvoyun ilk aracında şoför olmak kaydıyla ikinci ve diğer kamyonlarda sürücüsüz olarak karayollarında seyahat edebilmeleri için yasal mevzuatın 2022 yılına kadar çıkmayacağını belirtti. Ayrıca sürücüsüz kamyonların da 2027 yılından önce yollara çıkamayacağı da araştırmada yer alan önemli detaylardan biriydi.

Peloton Teknoloji’nin geliştirdiği konvoy sisteminde en öndeki araç %4,5, ardındaki kamyonların ise %10 oranında yakıt tasarrufu sağladığı iddia ediliyor. Sistemin kamyona kurulumu ise sadece 2.900 dolara mal oluyor.

Tesla, DAF, Mercedes-Benz, Scania ve Volvo gibi önde gelen markalar da otonom sürüşe sahip kamyonlarla konvoy oluşturma sistemini test ediyor. Yakıt tüketimi konusunda haklı olabilirler ancak kamyon şoförlerinin sürüş eğitimli olmasını sağlamakta en önemli çözümlerden biri.

[irp posts=”7247″ name=”Araba Habercisi Dergisi Eylül Sayısı Çıktı! Dergiliklerden Okuyabilir Abone Olabilirsiniz!”]

En Çok Satan Otomobil Markası 2019 İlk 20 Listesi! Fiat ve Renault Tampon Tampona!

REKLAM

REKLAM

REKLAM

Chery Subat 2024 Araba Habercisi

ARABA HABERCİSİ BAHAR 2024 SAYISI

Otomobil Dergileri Araba Habercisi Murat Tosun 2024

OTOMOTİV GAZETE SAYFASI

Yeni Skoda Modelleri 2024 0 km

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba