Araba Test: BWM 5 Serisi 1.6 Litrelik Benzinli Motoruyla Satın Alınır Mı?

BMW 520 Testi Araba Habercisi

Araba Testi, otomobil testi, BMW’nin en son teknolojileri ile donatılan 7. jenerasyonu, 1.6 litrelik motoru ise yine en çok tercih edilen motor olacaktır. BMW 520 Testi Araba Habercisi

Araba Habercisi Dergisi

Youtube.com/MSEmedya

BMW’nin amiral gemilerinden olan BMW 5 Serisi’nin otomobil dünyasındaki yolculuğu 1972 yılından günümüze kadar devam ediyor. Markanın üst-orta segmentindeki son temsilcisi F10 kasa 2010 yılında satışa çıkmıştı. Ailenin yeni yüzü olarak kendini gösteren bu otomobil eski kasaya göre daha büyük yapısı, daha lüks yaşam alanı, daha geniş bagaj hacmi, daha hafif gövdesi ve yepyeni donanımları ile boy göstermeye başladı.

[irp posts=”4975″ name=”Araba Habercisi Dergisi Haziran 2019 Sayısı Dergiliklerde Yayına Çıktı! Kaçırmayın Yazık Olur!”]

BMW 5 Serisi’nin Karizması Bile Yetiyor

BMW 5 Serisi tasarımı ve iç dizaynı ile yenilenen bir form kavuşmuş. 5 Serisi, eski nesillere nazaran çıtayı bir adım üste çıkarabilecek bir model olarak karşımıza çıktı. BMW’nin 7 Serisi’nde yer verdiği bazı özellikleri 5 Serisi’nde yer vermesi müşterileri mutlu etmeyi hedefliyor. Aracın dış tasarımında yenilenen adaptif LED teknoloji far grubu ilk bakışta dikkatimi çeken değişiklikler arasında yerini aldı. BMW Selective Beam adı verilen opsiyonel adaptif farlar 500 metreye varan aydınlatma menziline sahip. Araç öncüsünden daha dinamik bir görünüme kavuşmuşken sportifliğinden de bir şey kaybetmemiş. Yeni 5 Serisi’nin ön çamurlukların alt kısmındaki hava tahliye kanallarıyla BMW 7 Serisi’nden izler sunan marka iki karakteristik özelliği ilk kez bir araya getirmiş.

BMW 520i arka tasarım
BMW 520i arka tasarım

Ön tarafta değişken bir far formuna yer veren BMW arka tarafta ise sadeliği korumuş. Yenilenen ön tasarımı ve arka taraftaki sade form ile dikkat çekiyor. L formlu stopları korumasıyla eski neslini hatırlatan arka bölümde artık tüm motor seçeneklerinde tamponun iki yanında birer egzoz çıkışı standart hale getirilmiş. Stopların, farlar gibi inceldiği de dikkatlerden kaçmıyor. Genişlik algısını da arttıran bu tasarım detayında egzozların çıkışları versiyonuna göre, yuvarlak, yamuk ve dörtgen formlu alınabiliyor. BMW 520 Testi Araba Habercisi

[irp posts=”2492″ name=”IIHS Kia’yı En Güvenli Üç Markadan Biri Seçti”]

BMW 5 Serisi’nin İç Mekan Detayları

BMW 5 Serisi’nin iç mekanı ise 7 Serisi’nden izler taşıyor. Bir önceki nesline göre daha kaliteli malzemeler kullanılmış. Aracın sınıfında olması gereken lüks yapı korunmuş ve kalite algısı çok üst seviyeye çekilmiş. Dakota ve Nappa deri kaplama alanlar ve aynı şekilde deri koltuklar, 8 farklı modda programlanabilen masaj fonksiyonlu koltuklar gibi detaylar bu aracın lüks algısının oluşmasını sağlamış.

İç mekanında BMW Gesture Control isimli harekete duyarlı bir sistemle donatılan 5 Serisi’nde örneğin müziğin sesini açmak için düğme aramanıza gerek kalmıyor. Multimedya ekranın karşısında elinizi sesi açar gibi yaptığınız anda otomobil bunu anlıyor ve sesi yükseltiyor. Opsiyonel olarak sunulan müzik sistemi ise tek kelimeyle enfes. Her tınıyı hissetmenizi sağlayan müzik sisteminin ses kalitesi ve çıkış gücü yüksek. BMW 520 Testi Araba Habercisi

BMW 5 Serisi’nde teknolojik konfor özellikleri ve eğlence yapısı da geliştirilmiş. BMW 5 Serisi’nin geliştirilmiş navigasyon sisteminde gerçek zamanlı trafik bilgileri de size doğru trafik bilgi akışı sağlayarak güvenli ve rahat bir yolculuk yapmanızı sağlıyor.
Öncüsüne kıyasla yeni koltukların kullanıldığı iç mekanda sunulan yaşam alanı artırılmış. Ancak ben daha fazlasını beklerdim. Özellikle arkadaki diz mesafesinde daha iyisini sunan rakipleri var. Buna karşılık 5 Serisi’nin bagaj kapasitesi ise yeni nesilde 530 litreye yükselmiş ve oldukça derin bir yapıya kavuşmuş. Bu sayede uzun yükleri taşımak bile sorun olmaktan çıkıyor.

BMW 5.20i iç mekan
BMW 5.20i iç mekan

BMW 5 Serisi 1.6 Litre 170 HP

Testimize konuk olan 5.20i’nin 1.6 litrelik benzinli, dört silindirli motoru 170 HP güç ve 250 Nm tork üretiyor. Bu kombinasyona 8 ileri otomatik şanzıman eşlik ediyor. Fabrika verilerine göre 0 – 100 km/s hızlanması için 8.3 saniyeye ihtiyaç duyulurken ortalama 6.5 litre yakıt tüketimi elde ediliyor.

BMW 520i’de 4 farklı sürüş modu bulunuyor. Bunlar Comfort, Sport ve Eco Pro ve kişisel ayar modu. İlk andan itibaren yüksek hızlanma isteğine sahip olan motor kesintisiz biçimde bu gücü sürücüsüne sunmasıyla fark yaratıyor. Direkt direksiyon sistemiyle kullanım konforunu artıran 520i’nin yürüyen aksamı da değişimden nasibini almış. Eski nesline göre daha fazla konfor sunan otomobilde iç mekana yansıyan vuruntu ve salınımlar önemli ölçüde gerilemiş. Buna karşılık direksiyon sistemi sportiflik adına hala biraz sert ve bu şehir içinde zaman zaman yorucu olabiliyor.

BMW 5 Serisi yarı otonom sürüş için en üst seviyede akıllı sürüş asistan sistemleri ve dijital park hizmetleri ile donatılmış durumda. 520i’de de bu sistemler kullanılıyor. Zorlu durumlardan kaçınma yardımı ve kavşak trafik uyarısı gibi yeni özelliklerle birlikte şerit değiştirme asistanı ve aktif yandan darbe korumalı şeritte tutma asistanı da sunula yeniliklerden bazıları. Aktif yandan darbe korumalı şeritte tutma asistanı, şerit çizgilerini ve otomobilin etrafındaki alanı izleyerek düzeltici direksiyon müdahalelerinde bulunuyor ve böylece olası çarpışmalardan kaçınma konusunda sürücüye yardımcı oluyor.

Yol tutuş konusunda uzman olan BMW, 520i versiyonunda bu karakterini korumuş. Yeni nesilde bu özellik kaybolmadan konforlu sürüş özelliği de araca dahil edilmiş. Yine direkt ve hızlı çalışan bir direksiyon sistemine sahip olan 5.20i buna karşılık artık daha fazla süspansiyon konforu sunuyor. İstanbul gibi yolların bozuk ve özellikle kasislerin bol olduğu bir şehre göre fazlasıyla konforlu. Önceki nesillerde özellikle büyük jantlı versiyonlarda iç mekana bir hayli yansıyan vuruntular yeni modelde neredeyse hiç hissetmiyorsunuz bile. BMW 5.20i testi

BMW 520i testi ön tasarım

BMW 520 Testi Araba Habercisi

Sonuç

BMW 5 Serisi her zaman sınıfında iddialı bir model olmuştur. Ancak yeni neslinde bu iddiasını o kadar yukarı taşımış ki rakipleri için artık hataya yer yok. Aracın 1.6 litrelik motoru yine en çok tercih edilen motor alternatifi olacaktır. Ancak düşük hacme rağmen satış fiyatı el yakmaya devam ediyor.

Araba Habercisi Dergisi

[irp posts=”2464″ name=”Youtube 1 Kadın 1 Erkek Araba Testi Honda CRV Yayınlandı”]

Youtube 1 Kadın 1 Erkek Honda CRV Testini İzlediniz mi?

ARABA HABERCİSİ BAHAR 2024 SAYISI

Otomobil Dergileri Araba Habercisi Murat Tosun 2024

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın