İkinci el araç satışında bazı noterlerde hala satışlar kullanıcının kilometre beyanına göre yapılıyor!

ikinci el araç satışı ekspertiz
ikinci el araç satışı ekspertiz

Hala araçların kilometreleri beyana göre yapılıyor! Bazı ikinci el araç satışları bu şekilde devam ediyor! 6 ay 6 bin kilometre kuralıyla ilgili RS Otomotiv ve RS Oto Ekspertiz tarafından gazetecilere bir açıklama gönderildi. İkinci el araç satışında halen bazı noterlerde kişilerin beyanına göre satış yapıldığı belirtildi. Satış devri satıcının kilometre beyanına göre sürüyor denilen açıklamada 3 gün önceye kadar alınacak ekspertiz belgesi zorunluluğuna uyulmuyor denildi. ikinci el araç satışı ekspertiz.

INSTAGRAM HESABIM

Aşağıdaki bilgiler bana basın bülteni aracılığıyla gönderilmiştir.

Sıfır kilometre araçlarda yaşanan arz problemleri ve haksız kazanç elde etmek isteyenlere önlem amaçlı olarak geçtiğimiz aylarda çıkan, sıfır kilometre araçların ikinci el olarak satışında 6 ay/6 bin kilometre şartının aranmasına dair yönetmelikle ilgili olarak RS Oto Ekspertiz’den dikkat çeken açıklamalar geldi.

Birçok noterin satıştan 3 gün önceye kadar alınacak ekspertiz belgesi zorunluluğuna uymadığını ileten RS Oto Ekspertiz Marka Başkanı Fatih Yanık “Bazı noterlerde halen TSE-HYB ibareli ekspertiz raporunun sisteme girilmediğini görüyoruz. Satışlar beyana dayalı şekilde gerçekleştirildiğinden 13.02.2018 tarih ve 30331 sayılı Yönetmelik ve 15.08.2020 tarih ve 31214 sayılı Yönetmelikte değişiklik ile birlikte, 8 yaş ve 160.000 kilometrenin altındaki araç satışlarında yönetmelik olmasına rağmen, tam anlamıyla uygulanmıyor. Uygulamanın başından beri, 6.000 km’nin tespiti için TS-13805 HYB (Hizmet Yeterlilik Belgesi) sahibi ekspertiz işletmelerinin raporu ile noter satışı gerçekleştirmesi yönünde görüşlerimizi bildirmiştik. Ülkemizde ortalama 3 bin ekspertiz işletmesi olmasına rağmen sadece 828 adedi TSE tarafından yetkilendirilmiş vaziyette. TSE-HYB belgesine sahip olmayan her işletme aslında kusurlu araçlar sebebiyle tüketicinin mağdur olmasına olanak veriyor.” şeklinde konuştu.

Kısa bir süre önce duyurulan 6 ay/6 bin kilometre yönetmeliğinde bireysel satıcıların muaf tutulduğunu hatırlatan RS Oto Ekspertiz Marka Başkanı Fatih Yanık, yönetmeliğin çıkışıyla birlikte kilometre tespiti için TS-13805 HYB belgesi sahibi ekspertiz işletmelerinin raporu ile noter satışının gerçekleştirmesi yönünde görüş bildirmiş olduklarını ifade etti. Motorlu Taşıt Yönetmeliği’ne uygun olarak hizmet veren bazı işletmelerin ve bazı noterlerin, yönetmeliklere uyduğunu, ancak birçok noterin ve işletmenin halen sözlü beyanla alım satım işlemi yaptığını kaydeden Yanık, “Ekspertiz belgesinin ibrazı yerine satıcının sözlü olarak beyan ettiği kilometre dikkate alınarak satış devri veriliyor. Yani araç 0 kilometre de olsa, 200 bin kilometre de olsa, satıcının beyan ettiği kilometre bilgisi sisteme giriliyor. Bu durum aslında hem alıcının hem de gelecekte bu araca sahip olacak tüketicilerin mağduriyeti riskini barındırıyor. Tüketiciyi kandırmaya yönelik işlemlerde konu yasal süreçlere taşındığında, ekspertiz raporu ve yetki belgesine bakılmaktadır” dedi.

Yepyeni Hyundai Kona gösterildi! Küçük SUV yeni Kona iddialı tasarımıyla Avrupalı rakiplerini üzecek!

ikinci el araç satışı ekspertiz.

Araba Habercisi Aralık 2022 Sayısını Nerelerden Okurum? Tüm sayıları nerelerden okurum?

Araba Habercisi Dergisi’nin Aralık 2022 sayısı çıktı. 1992 yılından beri otomotiv gazetecisi olan Murat Tosun’un yönetiminde hazırlanan dergi nerelerden okunabiliyor?

Araba Habercisi Dergisi 46. sayısıyla karşınızda. Araba Dergileri arasında 46. sayısına ulaşan Araba Habercisi Dergisi’ni nerelerde okuyabilirsiniz.

Araba Habercisi Dergisi’ni Türk Telekom üzerinden okumak isteyenlerse Türk Telekom e dergi uygulamasını indirerek okuyabilir. Türk Telekom e dergi uygulaması hem App Store hem de Google Play üzerinden indirilebiliyor.

Google Play ya da App Store’dan Turkcell Dergilik uygulamasını indirerek okuyabilirsiniz. Ben uygulama indirmek istemiyorum diyorsanız Turkcell Dergilik web sitesi üzerinden de okuyabilirsiniz.

Dergimiz ayrıca dünyanın en büyük dijital dergi platformu Magzter üzerinden de yayınlanıyor. Uluslararası dergi platformu Magzter’e web sitesi ya da Google Play ve App Store’dan Magzter uygulamasını indirerek ulaşabilirsiniz.

ikinci el araç satışı ekspertiz.

ikinci el araç satışı ekspertiz

ARABA HABERCİSİ BAHAR 2024 SAYISI

Otomobil Dergileri Araba Habercisi Murat Tosun 2024

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba