2. EL PAZARI NE DURUMDA? İkinci elde yılın son çeyreğinde başlayan kan kaybı artarak devam etti!

ikinci el otomobil pazarı ne durumda
ikinci el otomobil pazarı ne durumda

2. EL PAZARI NE DURUMDA? İkinci elde yılın son çeyreğinde başlayan kan kaybı artarak devam etti! ikinci el otomobil pazarı ne durumda?

Chery Tiggo 4 Pro başlangıç fiyatı ne kadar olur?

Açıklanan bu bilgiler bana Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç adına basın bülteni olarak gönderilmiştir. Haberin devamından açıklanan bu bilgileri bulabilirsiniz.

ikinci elde geçen yılın son çeyreğinde başlayan kan kaybı artarak devam etti

Erkoç, ikinci el taşıt piyasasında da kan kaybının artarak devam ettiğini söyleyerek, şu ifadeleri kullandı: “Martta noter devriyle yapılan satışlar önceki yılın aynı ayına göre otomobillerde yüzde 21,3, toplamda yüzde 18,9 azaldı. Aylık bazda ikinci elde 580 bin 492 otomobilin devri yapılırken, el değiştiren toplam araç sayısı da 865 bin 144 adet oldu. İkinci elde devirler ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre otomobilde yüzde 18,1, toplamda yüzde 15,1 azalmış. Şubat ayında ise otomobil devirlerinde yüzde 16,3, toplam devirlerde yüzde 20,3 artmıştı. Böylece ocak-mart döneminde toplam devirler otomobilde geçen yılın eş dönemine göre yüzde 10,3 düşüşle 1 milyon 684 bin 744 adet oldu. Toplamda ise yüzde 7,3 düşüşle 2 milyon 495 bin 594 adede geriledi.”

Taşıt kredisi hayal oluyor

Erkoç, taşıt kredilerini de değerlendirerek, “Otomotiv piyasasındaki performans kaybına etki eden başlıca faktörlerden biri de geçen yılın ikinci yarısından itibaren uygulanmakta olan “sıkı para politikası” uygulaması ile faizlerde yaşanan aşırı yükseliş paralelinde taşıt kredilerindeki daralma. Bankacılık sektörü ortalamasında bir yıl önce yüzde 24,6 olan taşıt kredisinin yıllık basit faizi, nisan ayın itibarıyla yüzde 57’yi aşmış bulunuyor. Taşıt kredisinde bankalara göre yüzde 3,6 ile yüzde 6,4 arasında değişen “aylık” faiz uygulanıyor.

Dört yıl vade ile 200 bin TL taşıt kredisi çeken bir alıcının, dönem sonunda bankaya geri ödeyeceği toplam tutar 506-795 bin TL arasında değişiyor. Bankalar, özellikle ikinci el taşıt alımlarını daha az kredilendiriyor. Aylık bazda kullandırılan taşıt kredisi miktarının iyice düşmesi ve eski kullanımlara ait aylık geri ödemelerin de altına inmesi sonucu, taşıt kredisi hacmi bu yılın başından bu yana geriliyor. Bankacılık sektörünün kullandırdığı toplam taşıt kredilerinin Aralık 2023 sonunda 95,5 milyar lira olan toplam bakiyesinin, 9 Nisan itibarıyla 91,6 milyar liraya kadar indiği dikkati çekiyor” diye konuştu.

Fiyatı ucuzladı 6 ay sonra ödeyin seçeneği geldi! Elektrikli Otomobil pazarında tüketici için iyi günler!

ikinci el otomobil pazarı ne durumda?

ikinci el otomobil pazarı ne durumda

ikinci el otomobil pazarı ne durumda?

REKLAM

ARABA HABERCİSİ BAHAR 2024 SAYISI

Otomobil Dergileri Araba Habercisi Murat Tosun 2024

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba