Firmalarda Neden Araba Yok? İkinci el fiyatları ne olacak? Covid 19 Salgını Sektör Etkileri Nasıl?

Ne olacak bu araba fiyatları?

Araç Satışları 2020, ikinci el satışları 2020, 2. El Fiyatları Düşer mi, Sıfır Araba Stokları Düzelir mi, ne olacak bu araba fiyatları?

Otomotiv sektöründe en çok karşılaştığım üç soru var! Araba firmalarında neden sıfır araba yok? Kullanılmış araba fiyatları düşer mi? Ne olacak bu araba fiyatları? Elbette korona virüs salgını tüm planları değiştirdi. Hayatımızın en önemli konusu doğal olarak artık bu salgın. Hepimiz bu salgına odaklanmış durumda evde kalarak neler olacağını bekliyoruz. Ancak otomotiv sektöründe hayat devam ediyor ve planlamalar sürekli olarak yapılıyor, güncelleniyor.

Youtube Kanalımız

Araba firmalarında neden sıfır araba yok?

Bu sorunun cevabı çok net! Firmalar stoklarını eritti ve yeni araç alımı için aceleci davranmıyorlar. Özellikle düşen satışlara elinde fazla stokla yakalanan firmalar çok temkinli. Dikkat edin en çok onlar sıra yazıyorlar. Piyasayı doğru okumak yerine, sütten ağzım yandı yoğurdu üfleyerek yerim diyorlar. Şimdilerde mart sonu ortaya çıkacak tabloyu bekliyorlar. Mart sonu tahminlerine göre Türkiye Otomotiv Pazarı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre önemli yükselişini devam ettirecek. Elbette fabrikaların üretimi durdurması ve satışların tüm dünya genelinde düşüşünün piyasayı nasıl etkiyeceğini tam olarak kestirmek zor. Ancak otomotiv sektörü hayat devam ediyor diyerek planlarını güncellemeyi sürdürüyor. Avrupa pazarında düşen satışlar Türkiye Otomotiv Pazarı için önemli stok yapılmasını sağlayabilecek önemli etkenlerden olur.

Tüm Avrupa pazarında Korona Virüs salgını etkisiyle satışlarda hızlı düşüşler yaşanırken araba bulamadık diyen firma olacağını da sanmıyorum. Benim tahminim Nisan sonu araba bulamama gibi bir sorun kalmaz. Hatta araba bulunabilirliği çok yüksek seviyelere bile rahatlıkla ulaşır. Bunun için biraz daha sabretmek gerekiyor. Özellikle korona virüs salgını etkilerinin yansıması Mart ayı sonuçlarında değil ama Nisan tablosunda Türkiye’de belli olur.

Tüm otomotiv firmaları online pazarlama sistemlerini daha da güçlendiriyor. Bu durum Nisan ayında kendini belli eder. Mart ayı satışlarının zaten sipariş adetleri belli olduğu için yüksek çıkacağını ortak tahminlerde. Asıl konu Nisan ayında ne olacağı!

2020 Türkiye Otomotiv Pazarı tahminlerinin salgına rağmen yüzde 30 hatta yüzde 40 yükselmiş şekilde yapılıyor olması benim için önemli bir konu. İkinci çeyrek sıkıntılı geçecek gibi görünüyor ama dediğim gibi Nisan ayını görmek gerekiyor. İnşallah Nisan ayı içinde korona virüs salgını ile ilgili tedavi bulunur. Hepimizin en önemli dileği bu. Bu günlerde bile 500 bin gibi bir pazar tahmini varken tahminler 700 bine kadar çıktı.

Yerli Üretim arabalarda bir sıkıntı olduğunu duymadım. Güçlü yerli üreticiler aldıkları sosyal mesafe önlemleriyle yollarına devam ediyor. Elbette burada en önemli konu Korona Virüs ve onun etkileri. Bu fabrikaların aldığı güvenli mesafe çözümlerinin getirdikleri bakalım neler olacak? Dediğim gibi inşallah çok yakında tüm dünyayı saran bu virüsün çözümü bulunur.

Fiat Egea / Tipo Almanya’da En Dayanıklı Otomobil Seçildi

Kullanılmış araba fiyatları düşer mi?

Bu soru en çok karşıma çıkanlardan biri. Sıfır araba bulunmadığı için ikinci el araba fiyatları olması gerekenden çok yukarıda. Nisan sonu sıfır araba bulunmuyor durumu ortadan kalkar. Korona virüs salgını olmasına rağmen Türkiye’deki distribütörlerin siparişlerini düşürmeyeceğini hatta biraz artıracağını düşünüyorum. Bayilerde sıfır araba sayısı arttıkça ikinci ele olan talep azalacak ve fiyatlar düşüşe geçecektir. Otomotive yön veren yöneticilerin çoğunun açıklamaları da bu yönde. Ben olsam, arabam varsa ve çok acil değişim gerekmiyorsa bir ay daha beklerim.

Ne olacak bu araba fiyatları?

Bunun hakkında sizler gibi Türkiye medyasını takip ediyorum. Özel Tüketim Vergisi indirimi haberleri sıklıkla yapılmaya başlamıştı. Bu indirimin yılın ilk yarısında yapılacağı iddiaları sürekli konuşuluyordu. Şimdi biraz arka planda kalmış gibi görünüyor olsa bile pazarın desteklenmesi için çalışmaların yapıldığını tahmin ediyorum. Bu gelişmenin yaşanması ve kredi faiz oranlarının bu şekilde kalması durumunda normal şartlara döneriz. Elbette korona virüs salgını tedavisinde önemli bir adımın atılmasıyla birlikte.

[irp posts=”14852″ name=”Araba Habercisi Mart 2020 Sayısı Çıktı! Nerelerden Okuyabilirsiniz?”]

ARABA HABERCİSİ BAHAR 2024 SAYISI

Otomobil Dergileri Araba Habercisi Murat Tosun 2024

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba