ÖTV İndirimi Devam Edecek Mi? Beklenen En Net Açıklama Dernek Başkanından Geldi!

ÖTV indirimi bitti mi
ÖTV indirimi bitti mi

ÖTV indirimi bitti mi? Kurdaki değişimler piyasa daralmasıyla birlikte son 2 yıl içerisinde otomotiv sektörünü oldukça sıkıntı çekmesine sebep oluyor. Bu daralmanın önüne geçmek amacıyla yapılmış olan ÖTV ve KDV indirimlerinin Haziran ayında son bulmasıyla birlikte indirimlerin devam etmesi yönündeki beklenti artmıştı. Bir süredir yetkililerden bu konuda açıklama bekleniyordu. Sonunda beklenen açıklama Otomobil Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün’den geldi. ÖTV indirimi bitti mi?

Araba Habercisi Dergisi, Araba Testleri, Araç Testleri, Otomobil Testleri.

youtube.com/msemedya

Araba Satamıyoruz

Bloomberg HT’de katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulunan Yenigün, ÖTV ve KDV indirimlerinin devam etmeyeceğini belirtti. Haydar Yenigün yaptığı açıklamada, ‘ÖTV ve KDV indiriminin gerekliliğini satış verileri gösteriyor. 2018 Nisan-Mayıs aylarında yaşanan hafif tereddütler ve Ağustos ayı, bizim 1 milyonumuzu 640.000’e indirdi. Bu yıl 380.000-400.000 adet civarına düşeceğimize işaret ediyor. Haziran ayında alınan bir karar ile bu teşvik sonlandırıldı. Bu kararın sanayiciler ve sektör açısından çok ciddi bir etkisi oldu. Araba satamıyoruz. Ciddi bir şekilde talepte bulunduk. Ancak net bir şekilde de cevabı aldık. Dolayısıyla anladık ki ÖTV ve KDV desteği sürmeyecek. Yılın ikinci yarısında mevcut ÖTV oranlarıyla sistemi döndürmeye çalışacağız’ dedi.

Otomobil Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün

10.000 Kişi İşsiz Kaldı

Otomotiv sektör temsilcilerinden yükselen ses noktasında Haydar Yenigün yalnız değil. Geçtiğimiz günlerde de Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu açıklamalarda bulunmuştu. OYDER Başkanı Şahsuvaroğlu, İstanbul’un toplam otomotiv pazarının %35-40’ını temsil ettiğini ve Temmuz ayı başında ilk 4 gün 1 adet bile fatura kesilmediğini belirtmişti. Geçen yıl Ağustos ayından bugüne 725 yetkili satıcıdan 50’sinin kapandığını ve sektördeki 80.000 çalışandan 10.000 kişinin işsiz kaldığını da sözlerine eklemişti. Ankara’ya taleplerini ileten OYDER’in de girişimleri maalesef sonuçsuz kaldı.

Otomobil Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün

 

Editör Notu: Aslında hepimiz bu konuda çok dertliyiz. Meşhur formülümüzü tekrar hatırlatmak gerekirse 1 araba kendimize 2 araba devletimize alıyoruz. Söylenecek o kadar şey var ki.  .

Ekonominin dümenindekiler nedense ÖTV’yi sıfırlayıp araç satışlarını tekrar 1 milyon seviyelerine getirip hem KDV’den daha fazla vergi toplanacağını hem de üretim yapan fabrikaların artan kazançlarından toplanacak kurumlar vergisi artışını göremiyor. Faizi düşürmek için atılan adımlar ne derece sonuç verir bilinmez ancak faizler 5 yıl öncesine de dönse artık kimsenin 100.000 TL verip de Renault Clio alacak hevesi yok. OSD Başkanı Haydar Yenigün ‘Araba satamıyoruz’ diyor, vatandaş da kur bu seviyelerde olduğu sürece ‘Araba alamıyoruz’ demeye devam edecek. Eskisi gibi kiralama şirketleri de filolarını yenilemiyorlar. Hatta sıfır araba yerine 2-3 yıllık araçları kiralamaya devam ediyorlar. Tablo gerçekten çok kötü durumda. Umarım en kısa sürede gereken adımlar atılır aksi takdirde 1 milyon adetlik otomotiv pazarımız bundan sonra 300.000 bandında takılıp kalacak.

Tüm araba severler olarak bugünlerdeki duygularımızı Fuzûlî’nin şu dizeleri açıklıyor;

Söylesem tesiri yok,

Sussam gönül razı değil.

ÖTV indirimi bitti mi

REKLAM

ARABA HABERCİSİ BAHAR 2024 SAYISI

Otomobil Dergileri Araba Habercisi Murat Tosun 2024

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba