İç Pazar 1 Milyonun Üzerinde Olursa Yeni Yatırımlar Gelir

OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu

OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu yeni yatırımlarla ilgili çok önemli açıklamalar yaptı “En önemli şey pazarın yükselmesiyle yatırıma davetiye çıkarmak. İç pazar 1 milyonun üzerinde olursa yeni yatırımlar gelir. Yeni fabrika yatırımı ne yazıkki 20 senedir ülkemizde yapılmıyor”. OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu

Araba Habercisi Dergisi

Youtube.com/msemedya

2018 yılında Türkiye otomotiv toplam pazarı 620 bin 937 olarak gerçekleşti. Geçen yıla oranla yüzde 35’lik bir daralmanın yaşandığını görüyoruz.

2018’e baktığımızda yılın ikinci yarısında işlerimiz neredeyse durma eğilimindeydi. Otomotiv sektörüne yapılan ÖTV ve KDV indirimiyle birlikte %78’lere varan daralma ardından son iki ayda az da olsa toparlanma sürecine girildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından verilen bu çok önemli destekle 2019 yılının ocak, şubat, mart aylarında da otomotiv pazarının daralma süreci yavaşlatılmış olacaktır.

[irp posts=”2408″ name=”Honda 2017’den sonra 2018 yılını da rekorla kapattı”]

ÖTV ve KDV indirimi olmasaydı bu rakamları göremezdik

Klasik olarak sektörün en hareketli dönemi olan kasım, aralık aylarında bile önemli düşüş yaşadığımız aşikardır. Ancak ÖTV ve KDV indirimi olmasaydı eğer hem bu rakamları bile satamayacaktık hem de sektörde çok önemli bir işsizlik dönemine girilecekti. Bu indirim çok önemli bir fırsattı, tüketici de bu fırsatı değerlendirmeye devam edecektir.

ÖTV ve KDV indiriminin devam etmesi sektörün durmasının önüne geçmiştir

Kasım ayı başında gelen ÖTV ve KDV indiriminin devam etmesi sektörün durmasının önüne geçmiştir. Bu düzenleme ile tüm otomotiv sektörü adeta uçurumun kenarından dönmüştür. 2018 yılının ikinci yarısında başlayan büyük daralma %78’lere varınca vergisel önlemler alınmadan serbest düşüşü yavaşlatmak mümkün olamayacaktı.

[irp posts=”2403″ name=”Türkiye’nin en çok satan SUV modeli hangisi? İşte sıralı tam liste”]

Devlet tarafından yapılan ve paraşüt görevi gören ÖTV ve KDV indirimi sayesinde sektör nefes almış, dolayısıyla düşüş hızı da yavaşlatılmış oldu. O yüzden çok kıymetlidir. Düzenlemenin 3 ay daha sürecek olması tüketiciler lehine olumlu havanın devam etmesi anlamına geliyor. OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu

Bu durum yeni araç almak isteyenler için de önemli bir teşvik olacaktır. Buna bir de markaların düzenlediği kampanyalar eklenince avantajlar katlanacaktır. Bu desteklerin tümü için Hazine ve Maliye Bakanımız ve değerli ekibine çok teşekkür etmeden burayı geçmek istemiyorum.

[irp posts=”2399″ name=”2018 Yılında En Çok Satan Marka ve Model Belli Oldu İşte O Listeler”]

Bankacılık sektörü tüketicinin yanında olsa satışlar artar

Bunun yanında kredi faiz oranları da düşme eğilimine girmiş durumda ama henüz tüketiciyi hareketlendirecek bir seviyede değil. Bu dönemde eğer bankacılık sektörü faiz oranlarında ve kredi taleplerini onaylama iştahında bir miktar daha tüketicinin yanında olsa bu satış rakamları daha da yukarı gider. Hepimizin umudu bu yıl ortasından itibaren faizlerin düşmesi ve 2020 yılında 600-700 binli rakamların yeniden konuşulmasıdır. OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu

Pazar desteklendiği sürece 600 bin satış rakamlarının altını görmeyiz

Türkiye’de toplam araç 22,8 milyon, toplamda 6 milyonu da 16 yaş üstünde. Bu araçlar artık ekonomik ömürlerini tamamlamış, eski teknolojili ve çok yakıt tüketen araçlar. 2018 yılında başlayan ÖTV indirimleri ile öncesinde başlayan hurda uygulamasında matrahların ve rakamların düzenlenerek devam ettiği sürece 2019’da da otomotiv toplam pazarının 500-600 bin bandı seviyelerinde olacağına inanıyoruz.

İç pazar 1 milyonun üzerinde olursa yeni yatırımlar gelir

Aslında en önemli şey pazarın yükselmesiyle yatırıma davetiye çıkarmak. Yatırımların gelmesi için faiz oranının makul olması, vergi sisteminin adil ve uzun yıllar boyunca sabit kalması, iç pazarın da milyonlu adetlerin üzerinde olması lazım ki yeni yatırımlar çekebilelim. OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu

Mevcut fabrikalarımız markalarından yeni modeller, yeni teknolojiler getiriyorlar ve böylece fabrikalarımızın kapasite kulanım oranları artıyor. Ancak yeni fabrika yatırımı ne yazıkki 20 senedir ülkemizde yapılmıyor, oysa hem devletimiz çok büyük teşvikler veriyor hem de buradaki iş gücü kalitesi dünya standartlarında.

[irp posts=”2395″ name=”2018’de Otomobil Pazarı Yüzde 33, Hafif Ticari Araç Pazarı Yüzde 42 Azaldı”]

OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu

Araba Habercisi Murat Tosun

2018 Yılında En Çok Satan Marka ve Model Belli Oldu İşte O Listeler

OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu
OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu

REKLAM

ARABA HABERCİSİ BAHAR 2024 SAYISI

Otomobil Dergileri Araba Habercisi Murat Tosun 2024

OTOMOTİV GAZETE SAYFASI

0 km araba kampanyaları Nisan 2024

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba