Tofaş otomobil üretimini bırakıyor! Türkiye’deki sıfır kilometre otomobil satışları ne kadar düşer?

Tofaş otomobil üretimini bırakıyor mu
Tofaş otomobil üretimini bırakıyor mu

Tofaş otomobil üretimini bırakıyor mu? Türkiye’deki sıfır kilometre otomobil satışları ne kadar düşer? 2023 Tofaş haberlerine baktığım zaman çok önemli gelişmeler var. Fiat Egea Sedan ve Fiat Egea Cross modellerinin üretimi duruyor. Fiat Doblo ve Fiat Fiorino üretimleri de bitiyor. Tofaş 2025 planları çerçevesinde Avrupa basınında yazılanlara göre Türkiye’de orta boy hafif ticari araç üretecek yorumları yapılıyor.

YOUTUBE KANALIM

Stellantis ve Tofaş kararları hepimizin bildiği gibi geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. Bu açıklamayla birlikte Türkiye’nin en çok satan sıfır kilometre otomobili, Türkiye’nin en çok satan SUV modelinin üretiminin bitiş tarihleri de belli oldu. Tofaş KAP açıklamasında Fiat Egea Ailesinin üretiminin uzatılmış tarih olarak 2025 yılının sonunda biteceği açıklandı.

Bununla birlikte Tofaş Bursa Fabrikası’nda üretilen Fiat Doblo’nun üretimi Temmuz ayından itibaren, Fiat Fiorino’nun üretimiyse gelecek yılın sonundan itibaren bitiyor. Bunun yerine K0 projesi olarak açıklanan orta boy hafif ticari araç üretimine geçilecek. Bu araçtan kaç adet üretim yapılacak bilmiyorum ama Egea Ailesi’nin üretiminin sona ermesiyle birlikte Tofaş Bursa Fabrikası yeni “K0” modelin hafif ticari araç ve Combi versiyonlarının üretimini yapacak.

Eğer sürpriz bir gelişme olmazsa Tofaş 2025 yılının başından itibaren önemli bir değişim yaşayacak. Yılın başında K0 projesi modelinin 5 marka için üretimi başlarken, 2025 sonuna gelindiğinde Fiat Egea Sedan ve Fiat Egea Cross üretimi bitecek.

Geride bıraktığımız 2022 yılı satışlarına baktığım zaman otomobil satışlarında iki amiral gemisi modelin üretimi bitmiş olsa satışlar nasıl olacaktı diye merak ettim. 2022 yılında Fiat Egea Sedan 68.779 adet, Fiat Egea Cross 26.341 adet satmış. İki modelin 2022 toplam satışı 95 bin 120 adet.

2022 yılında Türkiye’de toplam 592.660 adet sıfır kilometre otomobil satılmış. 95 bin 120 adetlik Egea Sedan ve Egea Cross satışlarını düştüğüm zaman bu satış rakamı 497 bin 540 adete düşüyor. Umarım yepyeni otomobil üretimleri Tofaş ve diğer markalar tarafından Türkiye’ye gelir.

Araba Habercisi Dergisi Mart 2023 sayısı çıktı! Mart 2023 sayısını da ücretsiz indirerek okuyabilirsiniz!

Tofaş otomobil üretimini bırakıyor mu?

Tofaş otomobil üretimini bırakıyor mu

Tofaş otomobil üretimini bırakıyor mu?

ARABA HABERCİSİ BAHAR 2024 SAYISI

Otomobil Dergileri Araba Habercisi Murat Tosun 2024

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba