Türkiye’de kaç yaşındaki araçlara biniyoruz? Tahmin edilebileceği gibi en çok araç kaç yaş aralığında?

Türkiye Araç Parkı ve Ortalama Yaşı.
Türkiye Araç Parkı ve Ortalama Yaşı.

Türkiye’de kaç yaşındaki araçlara biniyoruz? En çok araç tahmin edilebileceği gibi kaç yaş aralığında? Türkiye Araç Parkı ve Ortalama Yaşı.

Bedavadan biraz fazla yakıyor! İyi ama nedir bu PHEV sistemi!

Türkiye araç parkında kaç tane araç var? Aslına bakarsanız bundan da önemlisi Türkiye’de bulunan araçların yaş aralığı nasıl? Türkiye’de yaşlı otomobil sayısı ne kadar? Daha genç otomobillerle yaşlı araçlar arasında sayısal olarak çok büyük bir fark var. Gelin isterseniz Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği ODMD’nin sosyal medya hesaplarında gördüğüm ve TÜİK tarafından açıklanan rakamların olduğu grafiğe bir göz atalım. Haberin devamında Türkiye’deki araç sayısını ve bu araçların yaş aralığını bulabilirsiniz.

Dikkatimi çeken ilk bilgi 2023 yılının sonunda Türkiye’deki toplam araç sayısının 21.3 milyon adet olduğuydu. 2023 yılında araç parkına katılanlar açısından önemli bir yükseliş olmuş. Hepimizin bildiği gibi geçen yıl 0 km araç satışında tarihi rekor gelmiş ve pazar 1.2 milyon adet gibi bir sonuçla kapanmıştı.

Türkiye’deki araç parkının yaşlarına baktığım zaman karşıma çıkan tabloysa 20 yaş üzeri araçların çok büyük bir çoğunlukta olduğuydu. 6.221.278 adetle 20 yaş üzerindeki araçlar Türkiye’deki araç parkının yüzde 29,1’ini oluşturuyor. 16-19 yaş aralığındaki araçlar 2.619.912 adetle yüzde 12,3 pay alıyor. 12-15 yaş aralığındaki araçlar yüzde 15,6 pay alırken, 7-11 yaş aralığındaki araçların araç parkındaki payı yüzde 22.

Daha genç olan araçlara sıra geldiğinde 4-6 yaş aralığındaki araç sayısı 1.877.320 adet olurken bunların araç parkından aldıkları pay yüzde 8,8 olmuş. 1-3 yaş aralığındaki araçların sayısıysa 2.627.331 adet. Araç parkından 1-3 yaş aralığındaki araçların oranıysa yüzde 12,3 olarak ortaya çıkmış. Sonuç olarak bu tabloya baktığım zaman yüzde 57’sinin 12 yaşından büyük olduğunu görüyorum. Sadece 16 yaşından büyük araçların araç parkındaki payıysa yüzde 41,4. Bu tablo Türkiye araç parkının yaşlı araçlarla dolu olduğunu ortaya koyuyor.

Uygun fiyatlı 0 km otomobil bakanlar dikkat! Türkiye’de 1 milyon TL altında 12 farklı otomobil var!

Türkiye Araç Parkı ve Ortalama Yaşı.

Türkiye Araç Parkı ve Ortalama Yaşı.

Türkiye Araç Parkı ve Ortalama Yaşı.

ARABA HABERCİSİ BAHAR 2024 SAYISI

Otomobil Dergileri Araba Habercisi Murat Tosun 2024

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba