BMW 3 Serisi’nin Başarılı Tarihine Yolculuk Yapalım mı?

BMW 3 Serisi Tarihi.
BMW 3 Serisi Tarihi.

BMW 3 Serisi Tarihi, BMW 3 Serisinin Tarihi, BMW 3 Serisi Nesilleri, İkinci Nesil BMW 3 Serisi, Yedinci Nesil BMW 3 Serisi, BMW 3 Serisi gövde kodları.BMW 3 Serisi, BMW 3 Serisi Tarihçe, Yeni BMW 3 Serisi, BMW 3 Serisi modelleri. Kompakt Sedan sınıfının en gözde modellerinden biri olan BMW 3 Serisi’nin tarihine birlikte göz atalım mı? BMW 3 Serisi Tarihi.

Araba Habercisi Dergisi, Araba Testleri, Araç Testleri, Otomobil Testleri.

youtube.com/msemedya

[irp posts=”10435″ name=”Turkcell Dergilik’te Araba Habercisi Aralık Sayısını Okudunuz mu?”]

Skoda Kamiq 2020 Başında Türkiye Yollarına Çıkıyor!

BMW 3 Serisi Birinci nesil (1975)

BMW 3 Serisi isimli, E21 gövde kodlu otomobil, İspanyol paça ve apartman topuk gibi akımlardan çok daha uzun ömürlü olacak bir trendi başlatıyor. Kompakt, sportif, premium sedan. Sürücü odaklılık ve sürüş keyfi gibi kavramları daha önce ele alınmamış biçimde sunan BMW 3 Serisi, yenilikçi tarzı kadar temiz, sade formuyla da ön plana çıkıyor. 1970-1974 yılları arasında BMW Tasarım Direktörü olarak görev yapan ve dönemin BMW formunu yaratan Paul Bracq’ın ‘Zaman her şeyi eskitse de form sonsuza kadar yaşamalıdır!’ sözü BMW 3 Serisi’nin temel tasarım karakterindeki zamansızlığın kaynağını ifade eder gibi… Köpek balıklarından ilham alınarak tasarlanan ve ileri doğru atılan ön bölümde ikili aydınlatmalar ve böbrek ızgaraları, gövdeyi baştan başa çevreleyen ve kapıların ortasından geçen ütü çizgisi, ikonik Hofmeister kıvrımı, dik tasarımlı geniş cam alan ve uzatılmış aks aralığı söz konusu zamansızlığın başlıca elementleri.

Mazda MX30 Haziran’da Kaç Paraya Satılacak?

BMW 3 Serisi İkinci nesil (1982)

E30 gövde kodlu ikinci nesil BMW 3 Serisi Fas’ta düzenlenen lansmanla dünyaya tanıtılıyor. İlk olarak iki kapılı sedan gövde formuyla sunulan otomobil 1983 yılının Eylül ayından itibaren dört kapılı sedan versiyonuna kavuşmuş ve hitap ettiği müşteri grubunu hızla genişletmiştir. BMW’nin geleneksel sportifliğini yerini aldığı modelden devralıp yükseltmekle kalmayan ikinci nesil, aynı zamanda genişleyen kabin hacmi ve konfor özellikleriyle birçok aileye erişmiştir. Otomobilin standart tasarım özelliklerinden birisi olan çiftli ön aydınlatma grubu o dönemden günümüze BMW 3 Serisi’nin tüm nesillerinde kullanılmasının yanında, dönemin çocukları için gurbetçi yakınları anımsatan bir sıcak hatıra niteliğindedir.

BMW 3 Serisi Üçüncü nesil (1990)

E36 gövde kodlu üçüncü nesil BMW 3 Serisi’nin tasarımında ön aydınlatma grubunu muhafaza eden far camı ve fark edilir ölçüde yatık tasarlanmış tavan sütunları ön plana çıkıyor. Özellikle A ve C sütunları mümkün olduğunca yatık tasarlanarak otomobilin rüzgar direnci iyileştirilmiş ve günümüzde çokça kullanılan ‘coupé formlu sedan’ yaklaşımının temelleri atılmıştır. Sedan, Coupé, Cabrio, Touring ve Compact olmak üzere beş temel gövde tipiyle sunulan E36’nın M3 versiyonu ise Sedan, Coupé ve Cabrio gövde seçenekleriyle sunulmuştur. Dolayısıyla bu nesilde gövde çeşitliliğinin önemli ölçüde zenginleştiği söylenebilir.

BMW 3 Serisi Dördüncü nesil (1997)

E46 gövde kodlu dördüncü nesil BMW 3 Serisi tasarım, sportiflik, konfor, rafinelik ve kalite standartları açısından zamanının ötesinde bir otomobildir ki E46’nın tüm zamanların en çok satılan BMW 3 Serisi nesli olması bu noktada kayda değer. Üretimde kaldığı dokuz yıl içerisinde 3.266.885 adetlik satışa ulaşan otomobil kırılması zor bir rekorun sahibidir.

BMW 3 Serisi Beşinci nesil (2005) BMW 3 Serisi Tarihi.

BMW 2005 yılındaki Cenevre Otomobil Fuarı’nda beşinci nesil 3 Serisi’ni tanıtıyor. Bir sonraki yıl ‘World Car of the Year’ ödülüne layık görülen beşinci nesil BMW 3 Serisi tasarımsal açıdan cesur bir yaklaşımın ürünüdür. Öyle ki Coupé ve Cabrio modeller geleneksel sedana kıyasla oldukça farklı bir tasarım diline sahiptir.

BMW 3 Serisi Altıncı nesil (2011)

Altıncı nesil BMW 3 Serisi ise gelecekte otomotiv dünyasını kasıp kavuracak ‘elektriklenme’ için hibrit güç ünitelerine kavuşuyor. Tamamı turbo beslemeli motorlarla donatılan F30 gövde kodlu otomobil güç, yakıt tüketimi ve emisyon gibi başlıklarda önemli bir ilerleme kaydederken; ActiveHybrid 3 ve sonrasında tanıtılan 330e iPerformance isimli hibritler ise geleceğe ışık tutuyor. BMW’nin geleneksel böbrek ızgaralarına entegre far tasarımıyla ön plana çıkan altıncı nesil, aynı zamanda büyüyen boyutlarıyla da dikkat çekiyor. Model ailesine henüz katılan Gran Turismo gövde tipi ise coupé formlu tavan tasarımını daha uzun aks aralığıyla ve sedan kullanışlılığıyla bir araya getirerek özellikle arkadaki yolculara bir üst sınıfı hatırlatacak türden bir hacim ve konfor sunuyor. BMW 3 Serisi Tarihi.

BMW 3 Serisi Yedinci nesil (2018 ve sonrası)

2018 yılında tanıtılan yedinci nesil BMW 3 Serisi markayı geleceğe taşıyor. Tasarımın bütününe entegre edilen üç boyutlu böbrek ızgaraları, çiftli ön aydınlatma grubu ve iç mekanda sürücüye dönük konsoluyla BMW geleneklerine sadık kalan otomobil, aynı zamanda BMW’nin yakın geleceğine ışık tutan benzersiz teknolojiler barındırıyor ve ‘Tutkularınızın Mühendisliği’ sloganıyla BMW tutkunlarına sunuluyor.

BMW 3 Serisi Tarihi.

Kaynak: BMW – Borusan Oto.

REKLAM

ARABA HABERCİSİ BAHAR 2024 SAYISI

Otomobil Dergileri Araba Habercisi Murat Tosun 2024

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba