Land Rover Çin’de Evoque benzerlik davasını kazandı! Ama Nasıl Kazanmasın!

Jiangling Motors firmasının SUV modeli Landwind X7’nin Evoque benzerliği yüzünden Land Rover’ın açtığı davada karar verildi. Land Rover Çin Evoque

Araba Dergisi, Otomobil Dergisi, Araba Yorum, Otomobil Yorum, Araba Test, Otomobil Test, Land Rover Yorum, Evoque Yorum detayları haberimizde.

Araba Habercisi Dergisi

youtube.com/msemedya

Beijing mahkemesinin verdiği kararda Jaguar Land Rover grubu haklı bulundu. Landwind modelinin temel beş tasarımsal özelliği direkt Evoque modelinden kopyaladığı ve bu durumun da müşterileri etkileyebileceği sonucuna varıldı. Her iki modelin de aynı hatlara sahip olduğunu, tavan şeklinin, önden arkaya cam tasarımlarının, neredeyse aynı far dizaynlarının ve yan tasarımın aynı olduğu belirtildi.

50.000 Euro fiyat etiketine sahip Evoque karşısında 17.100 Euro fiyatıyla Landwind X7, Çin’de toplam 80.000 adetlik SUV satışlarında önemli bir yere sahipti. Landwind markası bu yılın ilk iki ayında toplam 2.746 adetlik satış rakamıyla Çin’de 61. Marka olurken, Land Rover 3.342 adetlik satış rakamıyla 59. oldu. Land Rover, geçen yıla oranla satış adetlerinde %61 düşüş yaşadı.

Land Rover’ın Çin’de açtığı davayı kazanması, Çin’in hukuk yapısı içerisinde beklenmedik bir durum. Çin mahkemelerinin verdiği kararlar genelde yerli üreticiler lehine olsa da geçmişte açılan davalarda hem yerli hem de yabancı üreticilerin kazandığı davalar mevcuttur. 2008 yılında Fiat’ın GW markasının Peri modelinin Fiat Panda modelinin birebir kopyası olduğu iddiasıyla açılan dava, Fiat aleyhine sonuçlanmış ve Fiat’ın mahkeme masraflarını ödemesine hükmedilmişti. Fakat otobüs üreticisi Neoplan markasının 2006 yılında Zonda markasının ürettiği A9 modelinin Neoplan Starliner kopyası olması sebebiyle açtığı davayı kazanmış, Zonda’ya A9 modelinin üretimini durdurma, satışını yapmama ve 20 milyon yuan da Neoplan’a tazminat ödemesine hükmedilmişti.

Land Rover grubu geçen yıl adet bazında %22’lik düşüşle 115.000 adetle Çin satışlarını tamamlamıştı. Bu düşüşte önemli rol oynayan kalite problemleri sebebiyle Shanghai’de bulunan genel merkezi önündeki protestolar etkili oldu.

Yeri gelmişken Evoque ile başlayıp, Evoque ile bitirelim. Yeni Range Rover Evoque, Çin’de Nisan ayında tanıtılacak.

[irp posts=”3002″ name=”Araba Habercisi Dergisi Mart 2019 Sayısı Çıktı Dergiliklerden Okuyabilir Abone Olabilirsiniz”]

Land Rover Çin Evoque

Araba Habercisi Dergisi Mart 2019 Sayısı Çıktı Dergiliklerden Okuyabilir Abone Olabilirsiniz

Land Rover Çin Evoque
Land Rover Çin Evoque

REKLAM

ARABA HABERCİSİ BAHAR 2024 SAYISI

Otomobil Dergileri Araba Habercisi Murat Tosun 2024

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba