Volkswagen Golf MkI Tarihine Göz Atalım mı?

Volkswagen Golf Satış Rakamları.
Volkswagen Golf Satış Rakamları.

Volkswagen’in en çok satan modeli, C segmentinin lideri ve hatchback söz konusu olduğunda akla ilk gelen ‘Golf’ dile kolay tam 45 yıldır üretiliyor. Bugünlerde 8. Neslinin öne çıktığı Golf için 1974 yılına gidelim ve ‘Golf efsanesi’nin atası olan Golf Mk I modelini hatırlayalım. Volkswagen Golf Satış Rakamları.

Araba Habercisi Dergisi, Araba Testleri, Araç Testleri, Otomobil Testleri.

youtube.com/msemedya

Golf’ün ilk nesli olan Golf Mk I, Giorgetto Giugiaro tarafından dizayn edildi. 1974 yılının Mart ayında VW’nin Wolfsburg fabrikasında üretilmeye başlanan Golf, Mayıs ayında bayilerde satışa sunulmuştu. Beetle – bizdeki adıyla Vosvos- modelinin yakaladığı başarı karşısında Golf de aynı başarıyı yakalar mı sorularının gölgesinde satışlar başlamıştı. Beetle arkadan itişe sahipti ve motor bloğu aracın arka bölümünde yer alıyordu. Golf ise önden çekişli ve motoru önde yer alan bir model olarak yeni bir çağı başlatıyordu. 1973 yılında tanıtılan Scirocco ve Passat modelleri de önden çeker olmasına rağmen Golf yüksek satış rakamlarıyla trend oluşturacaktı.

[irp posts=”8972″ name=”Turkcell Dergilik uygulamasından Araba Habercisi Dergisi’nin Kasım Sayısı’nı okuyabilirsiniz”]

Beetle’ın yakaladığı 21.5 milyondan fazla satış adetiyle yazdığı başarı hikayesini Golf’ün de devam ettirmesi bekleniyordu. Modern tasarımı, geniş iç mekanı ve güvenli sürüşüyle Golf kısa sürede başarıyı yakaladı ve yalnızca iki sene sonra 1976 yılında 1 milyonuncu üretimini gerçekleştirdi.

O günlerde VW Golf’ün tanıtımı için kullandığı broşürlerde, ‘Golf geniş iç mekan ve üstün güvenlik sunar. Kullanışlılık Golf’ün önceliğidir. Düşük omuz çizgisi sayesinde sürüş esnasında geniş görüş açısı sunar’ ifadeleri yer alıyordu. Bu ifadelerin bugün de geçerli olduğu gerçeğiyle Golf’ün nasıl bir istikrar abidesi model olduğunu görebiliyoruz.

Golf her zaman trend belirleyen model oldu. Örneğin C segmentine ilk kez performansı getiren de Golf modeli oldu. 1976 yılında üretilen Golf GTI ile ‘hothatch’ kavramı oluştu. 1979 yılında ise Golf Cabrio modeliyle ilk kez temelde ‘hatchback’ olan bir modelin üstü açık versiyonu üretilmiş oldu.

35 Milyondan Fazla Satıldı.

1983 yılına kadar üretilen Golf Mk I, sadece 9 yıl içerisinde 7 milyona yakın satış adetiyle Beetle’ın yakaladığı başarı öyküsünü devam ettirdi. İlerleyen yıllarda Beetle’dan daha da başarılı bir model olduğunu ortaya koydu. Bugüne kadar ise 35 milyondan fazla Golf satıldı. Bu da yılda ortalama 780.000 adet satılması anlamına geliyor. Bir diğer deyişle her 41 saniyede 1 Golf satılıyor. Siz bu yazıyı okuyana kadar neredeyse ufak bir filo oluşturacak kadar Golf satıldı bile!

Volkswagen Golf Satış Rakamları. Araba Habercisi Dergisi.

REKLAM

ARABA HABERCİSİ BAHAR 2024 SAYISI

Otomobil Dergileri Araba Habercisi Murat Tosun 2024

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba

Youtube Murat Tosun Araba